måndag 24 juni 2019

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

 

Jodå, nu har jag äntligen läst Nils Holgersson. Det var ett stycke där i början någonstans då jag tyckte att den var lite tradig, men på det stora taget riktigt, riktigt bra. I boken blandas berättelsen om Nils och gässens färd med geografisk info, berättelser och sägner, bland annat om hur landskapen kommit till och fått sitt utseende. Nog märks det att det är ett Sverige för 100 år sedan som beskrivs:

Så gick vi då alla tjugu vägen åt Falun. Vi brukade gå tre eller fyra mil om da'n, och till Stockholm kom vi på sju dar. Det var annat, det, än att få sätta sig på tåget, som kullorna nu gör, och bara åka dit så orimligt bekvämt på en åtta, nie timmar.

Det var på snälltågens tid det ja, det gick väldigt schnell då :) Vad tar det nu? 2½ timma?

Kapitlet där Selma berättar om sin barndom och hur boken kom till gillade jag särskilt.

Jag antar att det är allom bekant vad boken handlar om, men jag klistrar ändå in infot.

Romanen var ursprungligen skriven som läsebok i svensk geografi och ingick i serien Läseböcker för Sveriges barndomsskolor. Trots att den var tänkt som läsebok i inrikesgeografi har boken översatts till många språk. Boken var även den svenska barnbok som, ända tills Astrid Lindgrens stora succé Pippi Långstrump översatts till flest språk, över 60 st. Sagan handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till en pyssling och som på ryggen av en gås får resa genom hela Sverige. Resan började, enligt historien, den 20 mars år 1898 och slutade då Nils kom hem till Västra Vemmenhög den 8 november samma år. Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de gråa vildgässen. Ledargåsen heter Akka, med namn av det lappländska bergsmassivet med samma namn. Berättelsen lockade snabbt läsare ur alla generationer. Med suverän berättarkonst förenar den sagans fabulering med syftet att ge kunskap om Sverige och blir också en hyllning till arbetet och den goda viljan

Boken var mitt val av klassiker för juni i 6 klassiker på 6 månader - del 3 och jag är verkligen glad att jag har läst den.


4 kommentarer:

  1. Det känns som en bok man verkligen borde läsa någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så har jag känt i alla år och så blev det äntligen av. Men du har ju ett tag kvar till 56 :)

      Radera
  2. minns filmen, finns tydligen ny film också

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Finland

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans trio ska handla om Finland; finska författare eller Finland i handling.  Jag ...