lördag 15 juni 2019

Floden mellan bergen


Jag har länge tänkt att jag ska läsa Ngũgĩ wa Thiong'o - dels för att jag vill läsa mer afrikansk litteratur generellt, dels för att Thiong'o ofta omtalas i Nobelprissammanhang, vilket borgar för kvalitet tänker jag - och nu har det äntligen blivit av.

Två gikuyu-stammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.

Floden mellan bergen är en roman om ett splittrat folk under ockupation och förtryck, men också om de kollektiva berättelsernas inneboende kraft.

Jo, den var absolut läsvärd och jag tänker läsa mer av Thiong'o. Möjligen låg det den något i fatet att jag just läst Pramoedya Ananta Toers Människornas jord, som var så fantastiskt bra.

Alltså, den här utgåveserien har ju så fantastiskt snygga omslag!

Det här var min första bok i juni, och jag ska se om jag kan dokumentera ikapp.

1 kommentar:

En smakebit på søndag - Neandertalmänniskan

  Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger . Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers! Nu var det länge sed...