söndag 23 juni 2019

Kvinnor i arganträdets skugga


Den här boken har jag spanat på en längre tid, kanske är det omslaget som dragit till sig min blick varje gång jag varit på biblioteket. Och så författarnamnet förstås, eftersom jag lockas av namn som inte låter västvärlden.

Tizinoualt, södra Marocko. Under upptakten till den stora berbiska högtiden moussem möts tre kvinnor. Mailouda rymde som ung med en musikgrupp. Hafsa har blivit gravid med sin husbonde. Fatima har lämnat sitt hemland och blivit journalist. Alla tre revolterar på olika sätt mot det patriarkala systemet i ett Marocko under förändring.

Genom vardagens kamp och tärande leda följer vi dem och får till slut veta vad som fört dem till denna plats, vid tiden för moussem. Högtiden hålls årligen för att hedra den helige mannen Sidi Hmad, kvinnornas beskyddare och bundsförvant. På Sidi Hmads tid brukade kvinnor söka sin tillflykt till arganträdet nära hans helgedom. Än idag samlas kvinnor under trädet vid tiden för mousseum, men syftet är nu ett helt annat.

Som någon recensent skrev, lite väl "sockrat" slut, men i övrigt intressant och gripande om kvinnors situation i Marocko i slutet av 90-talet - liksom i stora delar av världen - under stenhårt patriarkaliskt styre utan möjlighet att leva sitt liv annat än som en mans ägodel, sin mans, sin fars eller någon annan manlig släktings.

1 kommentar:

  1. Det låter som en väldigt intressant berättelse! Får kolla upp den lite mer.

    SvaraRadera

Bokslut april

  Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlo...