tisdag 6 april 2021

Då nu är jag

 

Det har, som sagt, blivit rätt mycket oplanerad dikt hittills i år och den här har jag ägnat mig åt i mars.

Poesin har varit grundtonen i Elsie Johanssons författarskap ända sedan debuten 1979 med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Elsie Johansson, som efter realexamen i Uppsala var verksam som postexpeditör men helt okänd i kultursammanhang, trädde oväntat fram som författare vid 48 års ålder och vann snabbt erkännande. Hennes autentiska skildringar i dikt såväl som prosa av det gamla Fattigsverige före andra världskriget gick rakt in i folksjälen och blev hennes signum, även om författarskapet i sin helhet har större bredd än så. Diktvolymen Då nu är jag består av Elsie Johanssons personliga urval ur tidigare samlingar plus ett antal nyskrivna dikter och korta prosastycken. Utgivningen sker i anslutning till författarens 80-årsdag.

Den här diktsamlingen tyckte jag mycket om. Den har verkligen berört mig. Och breven till Thoreau är helt ljuvliga. Omslaget är enastående vackert, fast det kanske inte riktigt framgår av bilden. Det tog ett tag innan jag insåg att det är Lars Lerin; det borde jag kanske ha förstått.

Tyck synd om alla fula små
stationssamhällen
där aldrig i livet
du kan tänka dig att bo
Förakta inte!
Överallt finns rum
som någon älskar
Runda små dukar
av vit spetsbrodyr

Jag måste ta mig i kragen och läsa Johanssons serie om Nancy. Jag har läst Glasfåglarna förut, men jag har tänkt att jag ska läsa om den och sedan resterande delar någorlunda i ett svep. 


3 kommentarer:

  1. lästen del av henne men inte dikterna, lyssnat på henne på biblioteket.

    SvaraRadera
  2. Åh, vill verkligen läsa också dikter av Johansson! Romanerna tyckte jag mycket om.

    SvaraRadera
  3. Och i år fyller Elsie 90 och jag tror bestämt att hon har något nytt på gång, litterärt eller musikaliskt...

    SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...