Smakebiten utgår denna vecka från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers!
Det har blivit väldigt dåligt det senaste med såväl läsning, ljudbokslyssning och bloggande. Det är tufft på jobbet, jag har jobbat över mycket och är helt slut. Denna vecka har jag rondat äldreboende med covidutbrott och täckt upp på covidavdelning - och det bara väller in folk. Förut var där mest äldre äldre - det var därför vi ryckte in; det verkade lämpligare att geriatriker skötte avdelningen än att en stackars ST i gynekologi skulle göra det. Nu är det helt blandade åldrar. Covid slår verkligen till synes slumpartat. Den enda gemensamma nämnaren jag ser nu är att i princip alla yngre som hamnar på avdelningen har högt BMI eller är höggravida. Men det finns undantag: jag har haft en kvinna i 60-årsåldern, helt frisk, smal och fysiskt aktiv som har behövt syrgas några dagar. På boendet har fyra smittats och de är multisjuka och mycket gamla. Av dessa är två vaccinerade, en av dem är lite snorig, en har inga symtom alls. Två har avböjt vaccinering, av dessa är en symtomfri och den andra - som är mycket svårt lungsjuk - har feber och diarré och svårt att få i sig tillräckligt med vätska (ja, hon får dropp så klart), men hon har inga som helst symtom från lungorna. HÅLL AVSTÅND OCH VAR RÄDDA OM VARANDRA! Den engelska mutationen är mycket mer smittsam än den ursprungliga och det är verkligen inte bara gamla multisjuka som drabbas.
Senare, när de satt i tältet vid den kokande grytan, förklarade Ninioq för pojken några av de regler, som en fångstman bör följa för att inte komma i strid med djurens själar. Sålunda, sa hon, var det viktigt, att han alltid såg till att hälla lite vatten över en säls nos strax efter det att han fångat den. Som bekant var sälar mycket törstiga, en törst som höll i sig efter döden. På samma sätt måste han se till att ställa sin harpun i närheten av lampan, för ännu en tid efter fångsten satt djurets själ kvar i harpunspetsen, och värme vill en säl alltid ha.
När det gällde björnar, fick han inte lov att arbeta på tre dagar efter en lyckad jakt, och hade han möjlighet till det, skulle han hänga upp nya sulskinn till björnens själ, eftersom en björn ju vandrar mycket.
Om fisk måste man komma ihåg att strax efter fångsten ta ut inälvorna. Därigenom fick fiskarnas själar möjlighet att bli nya fiskar, medan de, om man lät dem ligga på land eller om de drev tillbaka, skulle dö precis som fiskarnas kroppar. Särskilt var det viktigt att hedra späckhuggaren, som ju var alla fångstmäns beskyddare, även om den om vintern förvandlar sig och strövar omkring på land som varg.
Månadens språk är danska och jag läser Jørn Riels Före morgondagen. Jag har tidigare läst hans arktiska och grönländska skrönor, men inget annat. Riel bodde på Grönland i tio år. 2010 tilldelades han Danska Akademiens Stora Pris.
Att vara den sista levande människan i världen. För Ninioq var det en realitet och inte bara en tanke. Före morgondagen berättar om en händelse på Grönlands kust. En händelse som utvecklades till en katastrof; en händelse som fick människor att utplåna människor. Före morgondagen är berättelsen om en gammal kvinnas tankar och handlingar i en svår situation för mer än hundra år sedan. Samma situation kan lätt uppstå igen och försätta vem som helst av oss i Ninioqs belägenhet - före morgondagen.
Okänd författare för mig.
SvaraRaderaDet är egentligen obegripligt att en del människor har så svårt att ta till sig så enkla direktiv som "håll avstånd". Mycket enklare än så blir det ju knappt. Vi får hoppas att vi snart får bukt med den här influensan. Livet har blivit betydligt torftigare och tråkigare det senaste året.
Coronaviruset covid-19 är ingen influensa.
RaderaKänner inte till boken men omslaget påminner mig om en annan bok, kan dock inte komma på vilken. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaSuckar över att hålla avstånd ska vara så svårt. vaccination av ”alla” verkar dra ut på tiden. Hoppas vi blir av med Corona eländet. Var rädd om dig!
Det må være utfordrende å jobbe så tett på de som er syke. Håper dere har tiltak som gjør at dere ikke blir utbrente. Men bra at de syke får god hjelp og omsorg fra deg :)
SvaraRaderaJeg blir så matt av alle som ikke holder avstand og somlever som om Koronaen ikke eksisterer. Vi må ta hensyn til alle og ikke kun tenke på egne behov.
Boken virker interessant. God søndag :)
verkar intressant, tack för smakbiten.
SvaraRaderatack för rapporten från verkstadsgolvet! det låter arbetsamt. och - som sagt - håll avståndet! men hur många gör det? och munskydd ska vi inte tala om. jag är ofta ensam om det. Jørn Riel känner jag till, men jag har inte läst något av honom. tack för en intressant smakebit!
SvaraRaderaTack för smakbiten
SvaraRaderaViktigt det du skriver om covid. Är förvånad hur nonchalanta människor är, man verkar inte fatta att det fortfarande är på riktigt!
Det är nog tyvärr många som tror att faran är över eftersom vaccineringen pågår. Så är det ju tyvärr inte.
SvaraRaderaDen boken låter intressant. Tack för smakbiten!
PS. Mindre än två veckor tills jag får min första vaccindos.
Raderahttps://skrivrobert.blogspot.com/2021/04/snart-ska-det-bli-av.html
Det lät som en spännande historia, gillar gamla myter.
SvaraRaderaJa covid lär vi inte slippa, den kommer att ligga steget före hela tiden känns det som. Jag fick första sprutan i veckan o planerar en träff med min familj som jag inte sett på ett år. Väntar dock till tredje veckan och vi kommer att umgås utomhus under några timmar. Längre fram när jag erhållit andra sprutan kan vi förhoppningsvis umgås mer otvunget. Allt annat kan jag avstå, men nu längtar jag verkligen till barn, barnbarn och de nya barnbarnsbarnen som jag ännu inte fått träffa.
Okänd bok för mig. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaTack för smakbiten! Helt okänd bok för mig.
SvaraRaderaSå otäckt med den här sjukdomen...
Den boken kände jag inte till. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaKänner inte till den boken. Tack för smakbiten!
SvaraRadera