torsdag 11 mars 2021

Hett i hyllan #37

 

Hett i hyllan utgår från Monika. Om de där böckerna som stått en halv evighet i bokhyllan men som kanske förtjänar att plockas fram och dammas av. 


(Osedvanligt klantigt fotad, men ok då. Fast när jag tänker efter har nog de flesta av mina hetingar sett liknande ut, med ljus som lyser upp eller blankar till någon sida av boken. Jag får försöka få till några foton ute i dagsljus istället)

Tripoli, 1979. Det är en gassande het sommardag. Nioårige Suleiman går till torget för att handla tillsammans med sin mor. Hans far är bortrest i affärer. Plötsligt får Suleiman syn på en man i svarta solglasögon på andra sidan gatan. Suleiman är säker på att det är hans far. Men varför vinkar inte fadern? Och varför kommer han inte hem när han vet att Suleimans mor är nära att få ett nervöst sammanbrott. Ingen i världen är berättelsen om en skrämmande tillvaro sedd genom en liten pojkes ögon. En pojke som växer upp i ett samhälle där hans bäste väns far försvinner och sedan avrättas offentligt i den statliga televisionen; där en mystisk man sitter utanför huset och ställer underliga frågor; där hans mor bränner upp alla deras böcker när fadern tycks vara försvunnen för alltid. Suleimans vardag präglas av skvaller, rädsla, hemligheter och lögner. Hur ska han överleva utan att svika sin familj, sina föräldrar - och även sig själv? Med briljans och inlevelseförmåga tar en ny begåvad berättarröst oss med till ett Libyen under Kaddafiregimen - en värld som inte så ofta skildrats i romaner. Ingen i världen är en berättelse om svek - närmast omöjlig att värja sig ifrån.

Jag har väl hittat den på någon loppis antar jag. Vet inte riktigt hur länge den har stått i hyllan, ett par, tre år kanske. Den låter rätt otäck, men jag tror att den kan vara riktigt bra.


4 kommentarer:

  1. Låter onekligen intressant, men jag har generellt väldigt svårt för barn som berättare. Det är väldigt sällan det funkar.

    SvaraRadera
  2. Libyen? Det lät som en intressant bok, inte minst för miljön

    SvaraRadera
  3. En helt ny författare för mig. Väldigt intressant.

    SvaraRadera

Inför Augustgalan

Plötsligt en dag händer det... Jag har faktiskt kunnat l ä s a. Det har jag inte lyckats med sedan i januari, tror jag. Sex böcker, varav fy...