tisdag 30 mars 2021

Tisdagstrion - Barnboksfavoriter

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat Barnboksfavoriter

Det finns ett gäng barnböcker som jag har tjatat väldeliga om tidigare och jag tänkte att jag skulle hoppa över dem den här gången och välja något "nytt".

Jag tänkte att jag skulle ta mig i kragen och läsa lite Augustnominerade barn- och ungdomsböcker och lånade häromveckan hem en hel hög. Den förskräckliga historien om Lilla Hon nominerades 2017. Den var överraskande sorglig, hemsk och blodig - åtminstone för att vara för barn - men jag tyckte att den var riktigt bra. Det ska finnas två uppföljare, om Lilla Han respektive Lilla Hen. Dem ska jag läsa! (9-12 år. Illustrerad)

Det här är historien om Lilla Hon, som blir utmanad av sina klasskompisar att gå upp alldeles ensam på skolans vind. Fast det är förbjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller ...?


Nokos överraskningskalas har jag läst för alla tre barnen och de har älskat den. Jag med. Ett av våra marsvin heter Noko efter piggsvinet i boken - inte efter energidrycken Nocco, som alla tror. Fast charmigast är jordsvinet Takadu, som väl egentligen är bokens huvudperson. Fiona Moodie kommer från Sydafrika. Jag upptäckte nu att boken nu har givits ut på nytt av En bok för alla, vårt ex är utgivet av Hjulet. Finns på bokrean för 35 kronor. Rekommenderas! (Bilderbok)

Takadu ska ordna ett överraskningskalas till Nokos födelsedag och alla är bjudna, utom den glupska hyenan som bara försöker förstöra alltihop. Ska Takadu lyckas med kalaset?Jag hamnade mitt i ett avsnitt av Godnatt Mister Tom när den gick som radioföljetong, blev väldigt nyfiken och lånade den sedermera på biblioteket. Det var på CD-böckernas tid. Sedan hörde äldste sonen lite av den när jag spelade den i bilen, blev i sin tur nyfiken och ville höra hela boken. Han fullkomligen älskade den. 

Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom? Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Låter kanske inte så upphetsande, men den är riktigt bra. (12-15 år)

16 kommentarer:

 1. Godnatt mister Tom är jag nästan säker på att jag läste när jag var yngre, men jag har ju tyvärr inga anteckningar från då 😧

  SvaraRadera
 2. blandade intressanta böcker, Den förskräckliga historien om Lilla Hon är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 3. De böckerna har jag aldrig läst. Visst är det roligt att det finns så många olika barnböcker!

  SvaraRadera
 4. God natt Mr Tom läste min mamma för mig och min bror på en husvagnsemester när jag var liten. Så härliga minnen till en gripande bok.

  SvaraRadera
 5. Godnatt mister Tom har jag läst, fast det var i vuxen ålder jag först plockade upp den. Väldigt bra! Den första boken låter verkligen spännande. :)

  SvaraRadera
 6. Godnatt mister Tom har jag läst som vuxen :)

  SvaraRadera
 7. Godnatt mister Tom har jag hört talas om. Den verkar bra.

  SvaraRadera
 8. Här var jag bara "bekant" med Magorian.

  SvaraRadera
 9. Tack för tipsen. Böcker som jag inte kände till.

  SvaraRadera
 10. Godnatt Mister Tom känner jag igen i alla fall. Inte de andra två.

  SvaraRadera
 11. jag hoppade också öer mina käpphästar som jag brukar tjata om. dina två första känner jag inte alls till. Magorian är ju en klassiker

  SvaraRadera
 12. God natt Mister Tom läste jag för inte så längesedan.

  SvaraRadera
 13. Godnatt Mister Tom är en riktigt bra bok! De andra två verkar spännande, speciellt den första som verkar lite annorlunda.

  SvaraRadera
 14. Det låter som fina böcker. Jag har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 15. Godnatt Mr Tom har jag läst många gånger och flera andra böcker av Michelle Magorian. Tack för tips om de andra två.

  SvaraRadera
 16. Michelle Magorians bok finns oläst i min bokhylla.

  SvaraRadera

Bokslut april

  Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlo...