fredag 12 mars 2021

Minnet av vatten


Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. Också över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian. Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. Som den naturliga källa Norias far har hand om – källan som förser hela Norias by med vatten. Men hemligheter förblir sällan hemligheter. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes by. Och när vatten i allt högre grad blir en bristvara tvingas Noria välja mellan att slåss och att skydda sig själv, mellan kunskap och släktband.

Åh vad jag tyckte om den här boken! En vacker och berörande dystopi med ett drag av japansk estetik. Den ligger på knappt 300 sidor och jag läste ut den på en dag. Det säger väl en del. 

Detta var mars första bok för Månadens språk, finska.

2 kommentarer:

  1. Jag kanske får knuffa upp den här i min TBR-hög då :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag. Jag tror att du skulle gilla den.

      Radera

Bokslut april

  Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlo...