onsdag 26 maj 2021

Rödby - Puttgarden

 

Inom loppet av en vecka dör fyra personer i Rödbyhamn, på den danska sidan vid färjelinjen Rödby-Puttgarden. Men denna roman är ingen deckare. Istället är det en berättelse på hemingwayskt vis.

Två systrar bor tillsammans i en lägenhet i Rödbyhamn och arbetar i parfymeriet på färjorna. Tine har fått en baby och Jane vill inte fortsätta studera i Köpenhamn utan kommer tillbaka. Män kommer och går i deras liv, precis som män gjorde hos systrarnas mor.

Ja, det här låter ju inte särskilt upphetsande. Och vardagsrealism är inte riktigt min grej, inte nutida vardagsrealism i alla fall. Men faktum är att jag tyckte mycket om den här boken. Den var otroligt lättläst och - av någon anledning som jag inte riktigt förstår - väldigt fängslande. Jag vill minnas att jag plöjde igenom den på en dag. 

Jag läste boken i april då månadens språk var danska. Helle Helle har belönats med Danska Akademiens stora pris, så den passar även in i utmaningen Prisat. 

Helle Helle ska jag absolut läsa mer av. Tror jag har åtminstone en på vänt i hyllan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...