söndag 6 januari 2019

En smakebit på søndag - Bön för Tjernobyl


Idag utgår smakebiten från Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Jag fick en kallelse till distriktets exekutivkommitté... De sa: "det är ett ovanligt fall... Ni förstår, Slava Konstaninovna, man vet inte vem man ska tro på. Dussintals vetenskapsmän påstår en sak och ni påstår en annan. Har ni hört talas om den berömda trollkvinnan Paraska? Vi har beslutat att bjuda hit henne, hon åtar sig att sänka gammastrålningen under sommarens lopp."
---
De frågade: "Vad anser ni? Det är klart att vi är ateister, men det sägs ju att... Och de skriver i tidningen att... Ska vi ordna ett möte med henne?"
  Så jag träffade den där Paraska... Jag har ingen aning om var hon kom ifrån. Det var förmodligen från Ukraina. Hon hade redan turnerat och sänkt gammastrålning under två års tid.
  - Vad tänker ni göra? frågade jag.
  - Jag har inre krafter... Jag känner att jag kan sänka gammastrålningen.
  - Och vad krävs för att göra det?
  - En helikopter.
Nu blev jag rasande. Både på Paraska och på våra pampar som hade svalt allt hon satt i dem.
  - Här blir det ingen helikopter, sa jag. Vi ska ta och hämta hit kontaminerad jord och strö ut den på golvet. Åtminstone en halv meter jord. Sedan kan ni sätta igång och sänka gammastrålningen...
  Sagt och gjort. de hämtade jord... och hon satte igång... Hon mumlade någonting och spottade. Hon jagade bort något slags andar med händerna. Och? Vad blev resultatet? Inget alls. I dag sitter Paraska i fängelse någonstns i Ukraina. För bedrägeri...

Utdraget är från Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj, och kvinnan som berättar är doktor i agronomi. Det låter helt sanslöst men i pricip allt som berättas om Tjernobyl är på samma sanslösa nivå - om än med mindre hokus pokus.

Boken är det första jag läser av Aleksijevitj och den är överranskande lättläst och riktigt, riktigt bra. Något av en bladvändare, faktiskt. Det hade jag verkligen inte trott.


9 kommentarer:

 1. I fattiga länder är det ju generellt ganska mycket hokus pokus. Inte alls förvånande. Vi hade det ju likadant här för inte så jättelänge sedan.

  SvaraRadera
 2. Svetlana skrev viktiga böcker, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Nobelpristagaren? Oj, det lät ganska ruggigt men så är ju också ämnet. Jag har sett filmer tagna i Tjernobyl nyligen, djurlivet ä enormt i o med att människan försvunnit. Om de vilda djuren är friska vet jag dock inte...tack för smakbit!

  SvaraRadera
 4. Jeg kunne godt tenke meg å lese bøker av nobelprisvinnerne. Det er egentlig et prosjekt jeg har tenkt på en stund.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 5. Jag läste Kriget har inget kvinnligt ansikte och den var väldigt berörande och skapade så mycket känslor hos mig. Blev lite förvånad att den var så pass lätt att läsa. Är sugen på att läsa mer av henne.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Minns att jag var nyfiken på henne när hon fick priset, men läste aldrig något då.

  SvaraRadera
 7. Den har jag ju tänkt att läsa, men det har liksom inte kommit längre än så. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. har inte läst denna. men jag har läst Kriget har inget kvinnligt ansikte och den var fantastiskt bra. tack för smakebiten!

  SvaraRadera

TBR april

  Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. O...