torsdag 24 januari 2019

Helgfrågan vecka 4 - Svåra ord och film


Veckans helgfråga från Mia lyder:

Har du svårt för att stava till något ord?
Jahadå! Många. Jag kommer inte ens ihåg alla så här i stunden. Recensera har jag problem med, varenda jäkla gång, trots att jag skriver det så ofta. Jag vänder på c och s. Likaså diagnostisera, som jag skriver ungefär lika ofta, och där jag vill stoppa in ett c. I flera ord har jag också svårt att välja mellan -sion och -tion. Jag kommer inte på något exempel nu, men det finns åtminstone ett där verbroten slutar på t och jag tycker att substantivet borde sluta på -tion men det ska vara -sion.

När det mer gäller att fingrarna slinter på tangenterna än att jag tvekar om stavningen, så är det hälsningar jag har problem med. Det blir hälsingnar, hälsnigar, hälsignar och allt möjligt. Jag skriver det ofta eftersom jag undertecknar alla remisser så.


Bonusfråga: Vilken film som har premiär 2019 vill du se?
Här bjuder Mia på en länk, vilket jag är tacksam för. Jag har nämligen ingen koll alls på vilka filmer som är på gång. Av dem som finns på listan skulle jag kunna tänka mig att se Det vildväxande päronträdet och The Favourite. Men här i utmarkerna går det i princip bara amerikanska storfilmer och tramsiga svenska, inte alls de lite smalare jag gillar, så jag lär väl inte få tillgång till någon av dem.17 kommentarer:

 1. har inte så bråttom att se det nya direkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det behöver man ju inte ha. För min del blir det tyvärr snarast så att jag inte ser alls. Bortsett från en barnfilm som jag såg med ungarna har jag inte sett en film på bio sedan Sagan om de två tornen.

   Radera
 2. Jag en del ord kan bli fel, speciellt när fingrarna slinter. När man skriver på ipaden och trycker för löst kan det fattas en hel del ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, där har du gjort precis en sådan slintning som jag också gör väldigt, väldigt ofta :) Det blir automatiskt 'jag' i stället för 'ja', för det är den förra som sitter i ryggmärgen och kommmer fram per automatik när man tänker 'ja' som ju båda uttalas.

   Radera
 3. Recensera hade jag svårt att stava till i gymnasiet, jag skrev alltid fel, men så gav jag mig den på att lära mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del verkar det inte räcka med att ge mig den :( Fast jag ser ofta vad som är rätt när jag skriver det i alla fall. Det händer dock då och då att jag måste googla för att känna mig säker.

   Radera
 4. The Favourite glömde jag, men den har jag tänkt på tidigare. nej, vi har svårt med kvalitetsfilmerna i vår lilla stad också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trist. Och filmklubbarna som trots allt finns kör mest urgamla filmer, inte de nya smala.

   Radera
 5. The Favourite kan jag också tänka mig att se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att den kan vara riktigt bra.

   Radera
 6. När det är med tangentbordets hjälp jag skriver så händer det ju att bokstäver byter plast ... plats ;) helt klart!

  SvaraRadera
 7. Ibland är fingrarna alltför snabba :)

  SvaraRadera
 8. Vi har en bio hemma i min lilla stad och det kan vara trevligt på söndagar att gå ibland. Fanns inte den skulle jag inte gå så mycket på bio.

  SvaraRadera
 9. Bor ganska nära huvudstaden men det är för långt för att jag ska gå ofta på bio så det blir tyvärr sällan numera. The Favourite är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 10. Ja recensera kan jag också ha problem att stava ibland. Känner inte till filmerna du nämner. Får kika närmare på dem.

  SvaraRadera
 11. Det finns en del ord som är luriga och som alltid måste tänka till när man stavar.

  SvaraRadera
 12. Känner inte till filmerna, men har nog överlag ganska dålig koll på allt sånt nytt kommande i filmväg.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...