tisdag 1 januari 2019

Veckans topplista v 1 - Nyårslöften


Veckans topplista, som utgår från Johannas Deckarhörna, handlar denna, årets första, vecka om nyårslöften och läsutmaningar. De flesta verkar ha resonerat sig fram till att sätta sina mål på en modest nivå. Jag har valt att vara något mindre återhållsam enlig principen Hellre lyss till den sträng som brast (Och snart brister hela huset här, tror jag, som det plötsligen blåser. Käre värld!) ity jag fortfarande är euforisk över att Storytel givit mig mitt förlorade "läsande" åter. Ja, och så har ju ungarna blivit lite större också.

Jag fortsätter med de läsutmaningar jag deltog i 2018. Jag klarade inte alla fullt ut, men väljer att fokusera på hur många böcker jag faktiskt läste, och inte de få jag inte läste.

1.  6 klassiker på 6 månader som utgår från Vargnatts bokhylla lyckades jag galant med och kommer naturligtvis att delta även i år.

2.  Månadens språk som utgår från Ugglan & Boken. Jag missade den italienska i juni (men läste en senare under året) och klantade till det med den vietnamesiska. Men totalt sett läste jag 29 titlar i utmaningen, så varför fokusera på de två som inte blev riktigt som de skulle? En jäkligt kul utmaning där jag fick läst en massa jag aldrig skulle upptäckt annars.

3.  3x3 under 2019. 2018 utgick utmaningen från Ugglan & Boken. Jag har en bok av de nio halvläst, men än sedan?! Jag har inte riktigt fått några indikationer på att hon tänker köra den även 2019, så då kör jag väl en själv då :) Mina val kommer så småningom.

4.  Förkovran är min egen läsutmaning, som syftar till att skaffa mig en litterär allmänbildning. En blandning av klassiker, Nobelpristagare, nominerade till August- respektive Nordiska rådets litteraturpris, någon diktsamling och något drama.

5.  Hyllvärmare. Herregud, jag har olästa böcker från 80-, 90- och you-name-it-talet. Måste åtgärdas. Jag siktar på en (tunn) per månad.

6.  Årets tema(n). För året har jag valt två som jag vill fördjupa mig lite mer i. Mina val kommer vad det lider.

7.  Goodreads - 78. Mitt mål för 2018 var 52 böcker, en i veckan. Jag läste/lyssnade på 102. Ok, några ryska klassiker var rätt korta, men å andra sidan var Brott och straff 30 timmar lång och Pickwickklubben drygt 41, så det jämnar väl ut sig. Jag vågar inte hoppas på lika många lästa under 2019, utan sätter målet till 78 - 1½ i veckan.

Nej, jag måste inte klara alla utmaningar. De får fungera som någon slags ledstjärna. Men njuta måste, och ska jag.


7 kommentarer:

 1. Håller med, man måste inte klara alla utmaningar, det roliga är ju att delta och det blir lite hjälp på vägen i alla fall.

  SvaraRadera
 2. jag försöker begränsa mig så att jag inte blir stressad av alla utmaningar

  SvaraRadera
 3. Utmaningarna är ju mer en målsättning, i alla fall för mig, något att jobba mot. Hoppas dina går bra!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar utmaningar och blir mer inspirerad än stressad :-) Jag tänkte faktiskt hoppa över 3 X 3 i år, men jättekul att du tänker köra en!

  SvaraRadera
 5. Klassiker skulle jag vilja läsa mer av.

  SvaraRadera
 6. Håller med dig om att alla utmaningar inte behöver klaras av. Det är kul att ha något att utmana sig med.

  SvaraRadera
 7. Det är så kul att du hänger på med fler klassiker :D

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...