söndag 14 juli 2019

En smakebit på søndag


Idag utgår smakebiten från Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Dela med dig en snutt av vad du läser just nu, inga spoilers.

Ibland känner jag för att bomba skiten. Utplåna hela avdelningen. Eller säga upp mig och bara springa åt något håll tills det blir lättare att andas. Till någon av polerna, där luften är klarare än bäckvatten och iskristallerna har förvandlat världen till en gnistrande vidd som man bara kan kisa mot för att inte svimma av all skönhet. Där polarisen ligger kilometerdjup och snön knarrar som en vindsdörr när man går på den. Klumpig som en björnunge. Och i vattnet, som är alldeles rent och mörkt och främmande, kan vad som helst finnas. Och man kan stå där vid kanten och luta sig över och ana. Att där nere är valarna änglar och de simmar förbi fönster efter fönster i evighet. Genom valv efter valv.

Jag gillade det där med valarna. Får mig att tänka på knölvalar med sina stora "vingar". De heter ju så, Megaptera, stora vingar. Knölvalen är min favoritval, vilken är din?


21 kommentarer:

 1. Har nog aldrig tänkt över frågan om favoritval tidigare... är kanske för mycket landkrabba? ;)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att de flesta människor inte funderat över favoritval :)

   Radera
 2. Denna boken läste jag ifjol, tyckte väl sådär...tack för smakbit, ha en skön söndagskväll, här har åskan börjat mullra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mullrar här i Bastbergets med. Vi är väl rätt nära varandra?

   Radera
 3. Jag tror att kaskelot är min favoritval. Jag grundar inte mitt val på något speciellt, bara att det i min barndom fanns en affär i en grannstad som hette det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också kaskeloter. Särskilt efter att ha läst Moby Dick :)

   Radera
 4. Nordisk fauna är fantastisk, underbara noveller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lovar gott. Jag har bara precis börjat.

   Radera
 5. Känner till boken men har inte läst. Det borde jag kanske? ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde du säkert - precis som med de där andra typ tusen böckerna :)

   Radera
 6. Favoritval har jag inte, är mer en delfinperson :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delfiner räknas också som valar. Tandvalar :) Och kanske kommer faktiskt delfiner på delad förstaplats för mig. Vem kan motstå delfiner liksom :)

   Radera
 7. Här har åskan också mullrat. :) När jag var liten tyckte jag om blåvalen. Valar är fascinerande. Det var en jättebra smakbit, tack så mycket! Har varit nyfiken på den här sen den kom ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är häftigt med valar :) Jag har också varit sugen på Nordisk fauna sedan jag såg den första gången och nu ska vi se om jag äntligen kommer till skott.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Jag sällar mig till skaran som inte funderat över favorurval tidigare. Tycker över lag att de är mäktiga djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja du är inte direkt ensam :)

   Radera
 9. Ska jag välja en favoritval får det bli delfinen, för de är helt underbara!

  PS. Jag glömmer inte att länka till Betraktninger. Har varit bortrest och lade in mitt inlägg i förväg, för jag visste var jag ungefär skulle vara i boken, men det går av naturliga skäl inte att lägga in länken från någon annans blogg i förväg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okejrå, jag tar tillbaka 'slarvpelle' då ;)

   Radera
 10. Valar är mäktiga djur, men att urskilja vilken som är vilken kan jag ännu inte så någon favorit kan jag inte berätta om.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. jag gillar delfinerna bäst. de är en sorts tandvalar. Nordisk fauna är en underbar novellsamling. tack för smakebiten!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...