tisdag 2 juli 2019

Tisdagstrion - Amerikanska favoriter


Ugglan & Boken rycker in som en räddande ängel och ger oss Tisdagstrion, nu när Johanna i deckarhyllan efter lång och trogen tjänst låter sin Veckans topplista gå i graven.

Amerikanska böcker läser jag ju väldigt sällan, och de jag läser är nästan bara klassiker: Hemingway, Steinbeck, Melville... Ja, det vill säga, just nu det senaste har jag faktiskt klämt några stycken, nio närmare bestämt, på bara ett par månader. Jag tänkte att jag skulle undvika de där klassikerna, som jag jämt tjatar om, och lika så de titlar som flitigt förekommer/-it på bloggar runt om senaste tiden, som t ex Små eldar överallt, som i och för sig är väldigt bra, och försöka prestera något lite "nytt".


Den här boken lyssnade jag på ganska nyligen och den var en glad överraskning. Egentligen en ungdomsbok, 12-15 år anger Bokus. Här träffar läsaren den otursförföljde Stanley Yelnats. Han är oskyldigt anklagad. Dömd att gräva hål i en torr, öde öken. Det är verkligen inte lätt att vara Stanley. Ett hål om dagen är ett mångfacetterat mysterium med en stor portion svart humor. En riktigt charmig bok, den har lite av allt. 


Som jag älskade WondLa-serien! Jag läste den för min äldste för några år sedan och tyckte att den var helt fantastisk. Di Terlizzi är väl mest känd för Spiderwickböckerna annars. De är också väldigt bra. Om sanningen ska fram har Eva Nio under sitt 12-åriga liv inte träffat någon annan människa. Hon har levt hela sitt liv i en underjordisk värld där en robot, Modr, tagit hand om henne, och varit som en mor för henne. Men saker ändras drastiskt när Evas underjordiska boning brutalt förstörs och hon tvingas fly för sitt liv. Hon upptäcker snart att hon verkar vara den enda människan på denna främmande planet. Eva sätter sitt hopp till en bild hon hittar föreställande en flicka, en robot och en människa med texten WondLa. Hon ska hitta WondLa. Men på sin väg kommer hon att möta både fiender och vänner, de mest konstiga varelser och underliga landskap. Och jakten har bara börjat... (En flicka och en människa? Eh... Nåja!). Följande delar heter Kampen för WondLa och Striden om WondLa. Även denna klassad som barn-ungdomsbok.


Jag har nog bara läst ett par titlar av Oates. Den andra var väl inte så mycket att hänga i julgran, men den här var riktigt, riktigt bra. Inspirerad av tragedin/skandalen då senator Ted Kennedy körde av vägen ner i ett träsk. I bilen fanns även Mary Jo Kopechne. Han tog sig ur, hon drunknade. Mörkt vatten utspelar sig 1991 och här är det offret som kommer till tals. Intensiv och nervig.

18 kommentarer:

 1. Holes gillar jag (Ett hål om dagen)! Det finns en filmatisering också. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en riktigt trevlig bekantskap :)

   Radera
 2. Av Oates har jag flera böcker i bokhyllan men har inte läst någon ännu. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en hel hoper jag också. Har en tendens att plocka åt mig när jag hittar billiga på loppis. Borde ta och läsa dem också, inte bara köpa dem :)

   Radera
 3. Mörkt vatten vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns som om det skulle kunna vara något för dig.

   Radera
 4. Har inte läst något av de här författarna, men Oates har jag flera böckerav olästa i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en känsla av att vi är rätt många som har flera olästa böcker av henne i hyllan :)

   Radera
 5. Har ännu inte läst något av Oates, men jag har en av hennes böcker i hyllan.

  SvaraRadera
 6. Små eldar överallt är jättebra, glömde den fast jag läst den ganska nyligen. Oates har jag läst något annat av för länge sen men kan för mitt liv inte minnas vad, bara att det inte var Mörkt vatten, blir lite nyfiken på den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Små eldar överallt var riktigt bra! Och Mörkt vatten rekommenderar jag verkligen. En kortis, går snabbt att läsa/lyssna. Jag lyssnade och det var en bra inläsning vill jag minnas.

   Radera
 7. Svar
  1. Skönt att det inte bara är jag som tittar in på bloggarna och säger "inte läst en enda av dessa" :)

   Radera
 8. de två första känner jag inte alls igen. men den tredje har jag läst och den var väldigt bra. något ojämn är ju Oates men för det mesta jättebra

  SvaraRadera
 9. Mörkt vatten blir jag sugen på!

  SvaraRadera
 10. Ytterligare en Oates som jag skulle vilja läsa.

  SvaraRadera
 11. Oates är den enda jag känner till, bara läst en novell... tror jag. Gav tydligen inga bestående intryck, borde kanske prova något annat, Mörkt vatten får jag alltså kolla upp! :)

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...