tisdag 16 juli 2019

Tisdagstrion - Boktips från hängmattan


Tisdag och dags för trio som utgår från Ugglan & Boken. Denna vecka är temat Boktips från hängmattan. Och hur ska jag välja att tolka det mån tro? Lättsamt och ljust åt feelgoodhållet? Nja, jag läser ju inte feelgood. Något mustigt och dråpligt? Smaskiga deckare? Nja, det läser jag ju sällan det heller. Kanske de där böckerna man äntligen har tid och ork att ta sig an, de som kräver lite mer, tegelstenarna? Ett svindlande äventyr?

Hur som helst försöker jag även denna vecka undvika det som jag listat förut, mina eviga klassiker och de böcker som det skrivs mycket om på bokbloggarna omkring allaredan. Så här får det bli:

Mustigt, dråpligt, charmigt


Trist omslag, ingenting som skulle få mig att plocka upp boken, det är då klart. Jag fann den när jag letade på Storytel efter böcker författade på danska till Månadens språk. Och vilken överraskning! Den var riktigt bra.

Hundhuvud är historien om hur Asger, romanens berättare, återvänder till Danmark efter flera års vistelse i Amsterdam, för att ta avsked av sin döende farmor. Hon är den enda som kan lära honom alla släktens historier från Danmark och hennes hemstad Bergen i Norge, och kanske också ge honom några ledtrådar om den skatt som farfadern Askild gömde någon gång under kriget men som aldrig återfanns.
Likt en sentida Blecktrumman eller Juloratoriet eller Hundra år av ensamhet är Hundhuvud en berättelse som vindlar sig fram genom släkt och geografi på jakt efter familjens kollektiva minnen, stora och små, sorgliga och dråpliga.
Hundhuvud tar sin början i trettiotalet, där vi i släktens ena gren finner den färgstarke men inte helt sympatiske farfadern Askild (framstående smugglare och målare) och på den andra en änglalik mormoder på motorcykel. Via Askilds äldste son Niels med de stora öronen som tillbringar större delen av sin barndom i ett skåp under diskhon når vi fram till våra dagar och romanens nu. Där förbereder sig berättaren Asger inte bara inför sin farmors död utan också för att konfrontera sina egna skräckminnen från barndomen som tagit formen av ett stort, farligt hundhuvud.

Låt er inte avskräckas av omslaget, den ÄR bra!


Svindlande äventyr


Möjligen har jag haft med Den mörka materian förr, men det må så vara. Philip Pullman är bara så jäkla bra. Följande delar heter Den skarpa eggen respektive Bärnstenskikaren. Pullman har även påbörjat en serie som utspelar sig före denna. Endast en del har ännu utkommit La Belle Sauvage (Lyras färd). Andra delen beräknas komma ut i oktober. Jag håller på att längta ihjäl mig. Fantasy får man kanske kalla det, men helt sin egen och man behöver knappast vara fantasyfantast för att den ska tilltala. Vill man lyssna så är den ypperligt inläst av Lena Nyman.

Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Snart blir Lyra indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och pansarbjörnar som drabbar samman i polarmörkret. Men framför allt finns här Alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin som ger stor makt till den som kan använda den rätt.

Kanske inte låter så upphetsande, men det är det, sanna mina ord. Missa den inte!


Deckare fast på riktigt


Simon Häggström är polis och verksam i Prostitutionsgruppen samt NOA. Han beskriver en verklighet som få av oss vet något om men som vi alla bör känna till. Borde vara obligatorisk litteratur i högstadiet/gymnasiet, i synnerhet för killarna. Spännande som en deckare men alldeles sann och helt fruktansvärd. Läs den! 

Kriminalinspektör Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen: en enhet inom Stockholmspolisen. I sin vardag möter han alla de som samhället inte vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll och torskarna som till varje pris vill undvika upptäckt och straff. Trots att Sverige ligger relativt långt fram i bekämpningen av prostitution lever verksamheten och frodas. Skuggans lag är den sanna berättelsen om de människor som Simon och hans kollegor möter varje dag: de unga tjejerna som inte förstår vad de ger sig in på, de utländska kvinnorna som arbetar sju stycken samtidigt i en tvårummare på Södermalm, Lovisa som föddes in i heroinmissbruk och prostitution, och naturligtvis männen som köper kvinnorna. Boken ger en bild av verkligheten som den aldrig tidigare beskrivits, och inkluderar ett chockerande fotomaterial ur författarens eget arkiv.

Jag lyssnade på den. Bra inläst av Niklas Engdahl.

Simon Häggström på Insta. Alltid, alltid på de svagas, de marginaliserades sida. 

Talita - hjälper kvinnor ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål. Samarbetar med Prostitutionsgruppen. Stöd dem gärna, det gör jag. 


22 kommentarer:

 1. Hundhuvud låter intressant! Håller med om att omslaget inte lockar alls, men efter att ha läst vad den handlar om blir jag nyfiken. :) Åh, Guldkompassen! Den älskade jag när jag läste den som liten! Ska läsa om hela serien igen. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundhuvud var verkligen oväntat bra. Missa inte Pullmans nya, The Book of Dust, som alltså utspelar sig före Guldkompassen m fl.

   Radera
 2. Den danska boken kanske är något för mig. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen charmig, satsa på den du!

   Radera
 3. nya titlar för mig, tack för tips.

  SvaraRadera
 4. Guldkompassen har jag bara sett som film, men den var helt okej.

  SvaraRadera
 5. Hundhuvud låter som något jag skulle gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag nog. Vem skulle inte gilla den liksom? Den är riktigt bra.

   Radera
 6. Guldkompassen gillade jag :)

  SvaraRadera
 7. Pullmans serie tyckte jag väldigt mycket om när jag läste den. Eller lyssnade på den. Lena Nyman läser den svenska versionen och då var jag tvungen att lyssna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, hennes inläsning är riktigt, riktigt bra.

   Radera
 8. Häggströms bok finns oläst i min bokhylla. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 9. tre helt okända böcker för mig. Häggströms bok låter ruggig

  SvaraRadera
 10. Pullman är kvalitet (så har han fått Alma-priset också!). Måste kolla upp "Skuggans lag" känner jag.

  SvaraRadera
 11. Gillar verkligen Pullman! Har läst de två första om Lyra, så ser fram emot del 3, och sedan den nya som kommit. Har också läst Hundhuvud och gillade.

  SvaraRadera
 12. Tack för tipsen, speciellt på Simon Häggström, som jag lyckats missa tidigare!

  SvaraRadera
 13. Dansk bok låter spännande, och så "hemstad Bergen" dessutom!

  SvaraRadera
 14. Intressanta tips, inte läst någon. Blir särskilt nyfiken på Häggströms. ;)

  SvaraRadera
 15. Inte läst någon av dessa, så tack för tips!

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...