tisdag 23 juli 2019

Tisdagstrion - Sol, vind och vatten


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat alltså Sol, vind och vatten.

Ja, där sket det sig med min ambition att välja annat än de vanliga klassikerna, det jag haft med i tidigare listor och det som förekommer frekvent i andra bloggar; alltså sådant som typ alla redan känner till. Jag kan inte ens komma på några lämpliga böcker jag har läst -  ja, En halv gul sol förstås, men den kommer ni andra ha med så :) - utan det här är sådant som jag har planerat att jag ska läsa. Sol, vind och vatten låter mycket feelgood, men det läser ju inte jag, så jag har valt att tolka orden vart för sig.

SOL


Flyga drake var ju helt fantastisk och jag har länge tänkt att jag vill läsa (lyssna på) denna. Jag har till och med börjat på den några gånger, men kommit av mig. Jag känner mig rätt säker på att jag kommer att gilla den, så jag förstår inte riktigt varför. (Avd förekommer flitigt i andra bloggar)

En gripande berättelse om en oförsonlig tid, en osannolik vänskap och en kärlek större än livet självt. Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.


VIND

Jag har inte läst Faulkner men länge tänkt att jag skulle vilja. Det här är väl en av hans mest kända romaner. Om en sydstatsfamilj i sönderfall, fyra delar där tre söner och den svarta hushållerskan ger varsin bild av vad som händer.Jag tror att det är en bok som kräver en hel del av sin läsare, men som kommer att vara värd besväret, lite som Moby Dick - notera att jag inte valde den under "vatten" och att jag inte valde Borta med vinden här under "vind". Lite disciplin är det allt på tant. (Avd klassiker)


VATTEN


Murdochs Havet, havet finns ofta med på listor över litteratur man "bör" läsa och jag har länge varit nyfiken på den. Jag hittade ingen vettig bild på ett svenskt omslag, så det fick bli ett engelskt. (Avd varit med på tidigare listor)

Den 60-årige Charles Arrowby är trött på sitt glättiga liv som teaterregissör i London. Han beslutar sig för att lämna storstaden, inte minst för att komma ifrån de kvinnor som omger honom. Han söker sig till ro, renhet och enkelhet i ett ensligt beläget hus vid havet. Men snart börjar konstiga saker hända.

21 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dem men alla låter jättebra! :D Tusen strålade solar har jag hemma i hyllan, den stackaren har blivit en riktigt hyllvärmare vid det här laget. Tack för fina tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den rackaren har blivit en riktig hyllvärmare för mig med, trots att jag inte har något fysiskt exemplar.

   Radera
 2. intressanta böcker, både Faulkner och Murdochs bok blir jag nyfiken på, fina omslag.

  SvaraRadera
 3. Hosseinis bok är bra. Alla böcker jag läst av honom är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag räknar med att Tusen strålande solar ska vara riktigt bra. Irriterande att jag aldrig får den läst.

   Radera
 4. Är väldigt nyfiken på både Faulkners och Murdochs bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade nog gissat att du läst Faulkners redan. Du är så beläst.

   Radera
 5. Jag har också med Tusen strålande solar och jag tycker absolut att du ska läsa den! Den är bra!

  SvaraRadera
 6. Havet, havet låter ju väldigt spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är nog inte helt lättillgänglig, men jag tror att den är bra.

   Radera
 7. Jag har faktiskt läst både Tusen strålande solar och Stormen och vreden. Den förra knockade mig nästan, i positiv bemärkelse, och den andra var... ja, lite tråkig, men det var evigheter sedan jag läste den så jag kan ju minnas fel :)

  SvaraRadera
 8. Tusen strålande solar har jag läst och den är så gripande. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 9. Tusen strålande solar är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 10. Bra trio! Tusen strålande solar är superbra.

  SvaraRadera
 11. Intressant trio. Läst något av Faulkner för länge sen men minns inte riktigt vad...Tusen strålande står sen länge på läslistan.....Havet låter spännande.

  SvaraRadera
 12. Ja åtminstone jag hade En halv gul sol!

  SvaraRadera
 13. Jag har läst ettan, tvåan och en annan av trean. Iris Murdoch är väldigt bortglömd i sin genre.

  SvaraRadera
 14. fin trio. har inte läst Tusen strålande solar och inte Faulkner heller, men nu blev jag intresserad av Stormen och vreden. Iris Murdoch hra jag läst. den fanns på någon kurslista för länge sedan. läste flera av hennes romaner

  SvaraRadera
 15. Tror jag läst Tusen strålande solar... Flyga drake är jag dock säker på att jag läst.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...