söndag 22 september 2019

En smakebit på søndag - Judas


Denna söndag utgår smakebiten från Astrid Terese på Betraktninger.

Jag är nere hos min mor i Skåne och idag har vi flängt runt en del på bygden, så jag har inte haft tid förrän nu att sätta mig och skriva. Nej, inte igår heller, för då satt jag i bilen, timma ut och timma in. Men nu så...

Månadens språk är hebreiska och jag har just börjat på Judas av Amos Oz - det första jag läser av honom - och den lovar gott. Jag tycker mycket om hans språk.

Hustaket var av tegel, och mitt på fasaden fanns en liten vindskupa, en triangelformad struktur som påminde Shmuel om ett avskuret tält. Också vindskupan var täckt av blekt tegel. Han önskade plötsligt hett att få bo i det där vindsrummet, hopkurad därinne med en hög böcker, en flaska rödvin, en kamin, en filt, en grammofon och några skivor, att slippa gå till föreläsningar, diskussioner eller kärleksmöten. Att få stanna där och aldrig ge sig ut, åtminstone inte så länge kylan varade. 

Jag hade inga större svårigheter att identifiera mig med Shmuel där, nej :)

Gården med dess regnpolerade stenplattor, de fallna löven som blåste omkring på marken, det rostiga cisternlocket av järn och det nakna fikonträdet, allt detta fyllde honom med frid och sorgsenhet. Det nakna fikonträdet påminde honom om fikonträdet i Nya testamentet, i Markusevangeliet, det träd i vilket Jesus efter att ha lämnat Betania förgäves försökte hitta ett fikon att äta men som han ilsket förbannade så att det vissnade och dog. Men nog måste Jesus mycket väl ha vetat att inget fikonträd ger frukt före pesachfesten? Istället för att förbanna det kunde han ha välsignat det, han kunde ha utövat ett litet mirakel, så att fikonträdet bar frukt för honom där och då?

Jag minns att jag - till min egen förvåning - reagerade rätt starkt på förbannandet av fikonträdet. Men varför i hela friden, varför? Inte tyckte jag heller att det stämde med den bild av Jesus som Nya testamentet i övrigt ger.


18 kommentarer:

 1. Jag är dåligt inläst på bibeln och skulle kanske inte ha lika mycket behållning av romanen. Språket glimrar vackert. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också väldigt dåligt inläst på Bibeln, försöker ta itu med detta för närvarande. Men inte tror jag att man behöver vara inläst på Bibeln överhuvudtaget för att kunna njuta av den här romanen.

   Radera
 2. intresserad av denna, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Den här vill jag nog testa. Har faktiskt tänkt på den sen ditt inlägg igår med Veckans mening. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Har inte läst något av honom men smakbitarna tilltalade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser redan fram emot att läsa mer av honom, trots att jag bara läst dryga 60 sidor än.

   Radera
 5. Men plötsligt blev ju Jesus en småsint person med dålig impulskontroll 😲

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Stämmer inte alls med bilden av honom.

   Radera
 6. Ja, den texten om Jesus är förbryllande. Har du läst Tomas Barndomsevangelium? Den är inte med i Bibeln. Någon har velat fylla ut gapet mellan Jesus som bebis och den tolvårige Jesus i templet. Men det är också en elak Jesus som får grannpojkens arm att förtvina eller nåt sånt. Det var längesen jag läste den boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt förbryllande. Och när det handlar om träd går ju jag igång och blir upprörd till max. Nej, Tomas Barndomsevangelium har jag inte läst. Har ju fullt upp med Bibeln i sig. Jag har svårt att komma mig för när det är så mycket annat jag vill läsa, men när jag väl är igång går det å andra sidan hur bra som helst.

   Radera
 7. Jag har inte tagit itu med månades språk än, men idag tänkte jag faktiskt ut en plan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja! Med min går det trögt trots att jag gillar den mycket. Är trött och har svårt att komma åt att läsa just nu.

   Radera
 8. Försökte mig på en bok av den författaren men just den boken funkade inte alls för mig. Kanske jag borde ta och prova på någon annan av hans böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Jag läste En berättelse om kärlek och mörker och den älskade jag. han var en så sympatisk människa också med idéer om fred mellan Israel och Palestina. ska absolut läsa den här boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ligger hemma och väntar, men den är ju så tjock att jag knappast kommer att hinna med den inom den närmsta framtiden. Just idéerna om fred mellan Israel och Palestina finns i Judas också och är mycket sympatiska.

   Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...