tisdag 10 september 2019

Ett jävla solsken


Jag hade planerat in tre böcker på engelska i augustis TBR, men plötsligt funkade det inte alls att lyssna på engelska. Det är konstigt det där, ena stunden så läser jag eller lyssnar på engelska utan att ens reflektera över det och nästa känns det så avigt att det bara inte går. Kanske krävs det trots allt mer koncentration och jag har varit fruktansvärt trött den senaste tiden efter att ha börjat jobba 50% efter en lång sjukskrivning - och om möjligt ännu tröttare senaste dryga veckan då jag försökt med 75%. Det gick inte.

I stället tog jag mig äntligen i kragen och lyssnade på Ett jävla solsken. Det borde jag ha gjort för länge sedan. Är jag sist på denna i bokbloggsvärlden tro? Jag lyssnade i alla fall på Bremmers sommarprat förra sommaren, så helt obekant var ju Ester Blenda Nordström inte för mig. Men det är ju rent förunderligt hur denna människa kunnat glömmas bort under alla år. Hur fan gick det till? Skulle det ha hänt om hon var man? tänkte jag först, men inser att flera av hennes samtida, starka kvinnor inte alls har fallit i glömska.

Fantastisk bok om en fantastiskt intressant människa. Det blir nu till att läsa En piga bland pigor, Kåtornas folk, En rackarunge med flera.


Om någon till äventyrs inte skulle känna till vad boken handlar om:

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.


6 kommentarer:

 1. Den boken har jag hört talas om, men inte läst.

  Ta det lugnt med att komma tillbaka på jobbet. Efter att ha varit sjukskriven i 13 månader fick jag börja på 100 procent. Det var egentligen inte alls någon bra idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det låter inte så lyckat :(
   Jo men det är ju det där med Försäkringskassan. De tycker att jag är fullt arbetsför i ett enklare arbete nu efter 180 dagar, trots 50%-ig sjukskrivning och trots att deras egna riktlinjer säger att det ofta tar upp till ett år att bli återställd, ibland två, och att det är viktigt med långsam upptrappning. Det är konstigt att det inte debatteras mer att vårt försäkringsskydd blivit så totalt urholkat.

   Radera
 2. Den är så bra! Ska bli spännande att se vad du tycker om Ester Blendas egna böcker också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli riktigt kul att läsa/lyssna på dem :)

   Radera
 3. Jag lyssnade också på den och älskade den. Sen önskade jag mig den inbundna varianten också för att få tillgång till alla foton.
  Jag har läst hennes Amerikanskt och jag tyckte den var bra även om stor del av handlingen redan hade redogjorts för i Ett jävla solsken. Jag vill också läsa något mer av henne, gärna En piga bland pigor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bilderna hade varit roligt att få tillgång till. Jag har bildgooglat lite, så några har jag antagligen sett, men ändå. En piga bland pigor finns som ljudbok på Storytel, så det blir nog den jag ger mig på härnäst. Just nu har jag svårt att läsa på vanligt vis. Det släpar efter sedan jag var dum nog att försöka gå upp på 75%, även om det nu bara var en vecka jag höll ut.

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...