lördag 7 september 2019

Myrgöreln


Denna berättelse om ett brott utspelar sig i byn Långsvedjan, i en Västerbottnisk älvdal i mitten av 1950-talet. Under en brytningstid då Folkhemmet och det moderna Sverige är på stark frammarsch. Samtidigt som det hävdvunna och tryggt vedertagna fortfarande håller människorna i dessa bygder i ett starkt grepp.

Jag sprang på den på biblioteket och föll naturligtvis direkt. En fågel (storspov, som lokalt kallas myrgörel) och Norrland. Det räcker liksom. Och det var en trevlig bekantskap. En stillsam deckare där miljön och människorna snarare än brottet är det huvudsakliga. Sånt gillar jag. Och jag älskade att dialogen var skriven på mål:

"Va hjälp he! De ha som liten betydels' att dem betala bra! Hommlern å småkrypa dö ju lik förbenat! Ja tror int vi vet hur lurad' vi ha blive. Men folke ska ju hava arbeit! I byarn jenna finns fleren som arbeit oppa Skäret! Å protester' man, jer man en bakasträvar." Mannen kisade bort mot den mäktiga skorstenen långt ute vid havet. "Nuförti'n ha vi bilarn' å mopedern' vid snart vareviga förstutrapp. Vi nöj oss int ve vanligheten. Vi jer otacksammen. Men maten jett ju lik förbenat komma borta jorda!"


Jag ligger alldeles väldigt mycket efter när det gäller att lägga upp mina lästa böcker här på bloggen. Elva back ligger jag och efter att ha konsulterat Goodreads så vet jag att jag läste ut denna 10 augusti. Det var ett tag sedan :/


5 kommentarer:

 1. Våra härliga dialekter är väl tyvärr på utdöende. Synd tycker jag, som är noga med att hålla fast vid min värmländska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr inte mycket till dialekt att ståta med själv. Många anar väl att jag kommer från Stockholm eller däromkring, men det är sannerligen inte alla som hör det.

   Radera
 2. Vi finansierar personer som har projekt men saknar resurser för att genomföra dem mellan 3 000 och 10 000 000 euro.
  -------------------------------------
  * Ekonomiskt
  * Inteckningslån
  * Investeringslån
  * Autolån
  * Konsolideringsskuld.
  * Kreditlinje
  * Andra inteckning
  * Köp av kredit
  * Personligt lån

  Kontakta oss:
  E-post: Axabanquebelge@outlook.fr
  Whatsapp-nummer: +33780725269

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...