fredag 13 september 2019

Nudelbagaren


Tro det eller ej, men det här är en bok som det inte är en månad sedan jag läste. Den är rätt nyfärdig.

Varje vecka träffas två vänner för att äta middag tillsammans. Den ene är författare, den andre är professionell blodgivare. De utgör ett udda par, där en strävar efter att briljera intellektuellt, medan den andre blivit en rik man tack vare sin gränslösa entreprenörsanda. Under en kväll med ett övermått av mat och dryck, berättar författaren om sitt arbete. Han klagar över historien om en kommunistisk hjälte som måste skrivas, men avslöjar sedan vilka skrönor han drömmer om att berätta, om han bara hade den friheten Där hittar vi bland andra en ung man som köper en gammal brännugn från den lokala konstskolan och öppnar krematorium, där han tar sig an liken av poliser och partisekreterare. Vi får också möta en skådespelerska med brustet hjärta vars sista föreställning blir att begå självmord inför publik, och en illegal invandrare som skriver fantasifulla brev åt analfabeter för att få ihop till brödfödan.

Nudelbagaren är ett lysande stycke röd humor, om livets absurditeter och grymhet i det moderna Kina. Dess satiriska tonläge ledde till att den förbjöds i landet.

Nudelbagaren skrevs 1991 och det märks att den har några år på nacken, vilket emellertid inte stör mig. Jag har citerat ur den både i Veckans mening och En smakebit på søndag. Den är rolig, makaber - ibland rätt magstark - och väldigt speciell. En trevlig bekantskap. Av Ma Jian finns även reseskildringen Rött damm utgiven och den vill jag gärna läsa. I övrigt verkar det inte finnas några översättningar av honom till svenska. På engelska finns det dock fler titlar.

Ytterligare en mening ur boken: Han saknade den gamla kvinnans skarpa blick som kunde se igenom världens fåfängligheter, men å andra sidan hade han en hjärna i sitt runda huvud, och den hade han använt så mycket under åren att långa hårstrån nu trängde ut ur näsborrarna. 

Ja men det är ju helt underbart!


Den här boken ingår i utmaningen 3x3 som en av böckerna under rubriken Kina. (Ja, ursprungligen hade jag ju valt Tre systrar av Bi Feiyu, men den rackaren är spårlöst försvunnen, så jag bytte den mot den här)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...