torsdag 12 september 2019

Hett i hyllan #18


Torsdag och åter dags för Hett i hyllan som utgår från Monika. Om de där böckerna som stått i hyllan i en halv evighet men som förtjänar att komma fram i ljuset och dammas av en smula.


En jättelik tiger rymmer från ett zoo, och när han ljudlöst tassar längs gatorna i den lilla, krigshärjade byn Galina sätter han befolkningen i skräck. Men för en liten pojke är tigern magisk, som den i hans tummade exemplar av Djungelboken. Många decennier senare befinner sig pojkens barnbarn, Natalia, i ett likaså konfliktdrabbat Balkan där hon som läkare besöker barnhem. En dag får hon beskedet om att hennes älskade morfar mystiskt har dött långt ifrån sitt hem. I sitt sökande minns Natalia barndomens livfulla berättelser och blir övertygad om att morfadern under sina sista dagar i livet letade efter "den dödslöse mannen", en lösdrivare som sades vara odödlig. Ledtråden tar henne åter till Djungelboken, och vidare till den egendomliga berättelsen om tigerns hustru. I sin debutroman Tigern i Galina väver Téa Obreht fram ett magiskt nät av familjeberättelser och legender, förlust och kärlek. Tigern i Galina är redan belönad med Orange Prize for Fiction 2011 och nominerad till flera internationella bokpriser.

När jag läser det här så förstår jag varför jag köpte boken, det låter absolut som något för mig. När jag plockade ner den från hyllan hittade jag ett bokmärke vid sidan 96. Jag minns att jag började läsa den under en period då jag hade svårt med läsningen och att det inte funkade, men det verkar orimligt att jag skulle ha hunnit såpass långt. Kanske hade jag stuckit in märket längre fram i boken, där det inte skulle vara i vägen, medan jag läste och sedan somnat ifrån den, med märket kvar på fel ställe. Vem vet.

8 kommentarer:

 1. Den har jag läst. En bra bok vill jag minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha minsann. Ja jag får väl försöka ta tag i den snart :)

   Radera
 2. Den känner jag inte till. Spännande med bokmärket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan hitta allt möjligt spännande i böcker :)

   Radera
 3. Spännande, den hade jag aldrig hört talas om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den kan vara riktigt bra och Mösstanten bekräftar ju det :)

   Radera
 4. Ja, tänk att det blir så ibland att en bok är på fel plats vid fel tillfälle liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt inte helt ovanligt tror jag. Åtminstone inte för mig.

   Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...