tisdag 17 september 2019

Tisdagstrion - Krig & fred


Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken och denna vecka är temat Krig & fred. Och så mycket fred blir det inte från mitt håll. De flesta böcker utspelar sig väl under fredstid, och man tänker inte så mycket på den saken. Det är krig som är det avvikande - och tur är väl det att man lever här och nu så att man har förmånen att få se det så.


2:a världskriget. Aleksijevitj är sjukt bra och mycket lättläst.

Sommaren 1941. De var barn när kriget kom. Papporna försvann till fronten, mammorna anslöt sig till partisanerna eller flydde med sina familjer, många barn som plötsligt blev föräldralösa hamnade på barnhem. Kriget på östfronten är också barnens historia, men ingen skulle nedteckna den förrän Svetlana Aleksijevitj sökte upp de överlevande och bad dem minnas. Och de mindes.Spanska inbördeskriget. Hemingway är också jäkligt bra.

Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. Romanen utspelas under tre dygn i slutet av maj 1937 medan krigets utgång fortfarande är i högsta grad oviss. Jordan har fått sin order. Han ska ta sig in genom fiendens linjer och ansluta till en grupp partisaner för att med deras hjälp spränga en strategisk bro över en flod. Det är Jordan som är sprängämnesexperten.
Den här beställde jag i början av december förra året, men den damp inte ner på lådan förrän i februari eller nått och då tyckte jag att det var för sent. Jag hade ju tänkt läsa den till jul-nyår. Jag siktar på julen detta år istället.

Julnatten 1914. Första världskriget har pågått i några månader och redan skördat tiotusentals offer. Då börjar ett tyskt kompani plötsligt att sjunga Stilla natt. Snart lyser julgranar med tända ljus upp nattmörkret. Obeväpnade soldater byter julklappar med varandra, begraver sina döda kamrater och spelar till och med fotboll tillsammans. De högre befälen tvingas motvilligt och hjälplöst att se på. Historikern Stanley Weintraubs Stilla natt är en stark skildring av krigets fasor, men också av mänsklig storhet, mod och värme.


10 kommentarer:

 1. Hemingway har jag läst och Stilla natt finns oläst i min bokhylla. Har några av Aleksijevitjs böcker olästa i bokhyllan men kommer inte ihåg om den där är en av dem.

  SvaraRadera
 2. Klockan klämtar för dig är en fin bok. Stilla natt har jag hört talas om men inte läst. Och när ska jag ta tag i Aleksejevitj?

  SvaraRadera
 3. Jag är lite osäker på om jag har läst Klockan klämtar för dig, men jag har i alla fall sett filmen.

  SvaraRadera
 4. Svetlana har gjort fantastiskt jobb med sina krigsböcker, Klockan klämtar för dig har jag sett filmatiserad.

  SvaraRadera
 5. Hemingway gillar jag, men har inte läst just den här. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
 6. Bra att ha en bok färdigt till denna jul!

  SvaraRadera
 7. Klockan klämtar för dig håller jag på med nu.

  SvaraRadera
 8. Första världskriget har jag inte läst så mycket om, det kanske man borde.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av dina böcker, men den översta står och väntar bland mina olästa.

  SvaraRadera
 10. Tack för tips. Är sugen på att läsa något av Aleksijevitj

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...