tisdag 29 juni 2021
Tisdagstrion - Skolämne i titeln
måndag 28 juni 2021
Ararat
Ararat tyckte jag betydligt bättre om än Vild iris; varför kan jag inte riktigt sätta fingret på. Visserligen kan man nog påstå att jag har ett intresse för, känner någon form av lockelse till, det svåra och mörka i livet, och hela samlingen andas sorg och tragik (den mer vardagliga lågmälda; inga styckmord, barn utsatta för övergrepp eller torterade djur), men jag lockas ju även av trädgård och det hjälpte inte Vild iris. Jag kan inte välja ut någon favorit ur boken, inte ens en strof som jag tyckte särskilt mycket om. Det var något med tonen, med rytmen, med helheten som tilltalade mig.
Ikväll såg jag mig i det mörka fönstret som
Av ingen kvinna född
söndag 27 juni 2021
Blodgärning
Jag hittade Blodgärning - i mitt fall som ljudbok - när jag letade efter böcker till månadens språk, samiska. Det var, som sagt, inte helt lätt att hitta böcker översatta från samiska, så istället valde jag böcker författade av samer och i någon mån böcker om samer. Den här boken tillhör den senare kategorin, den handlar om sjösamer. I såväl majoritetsbefolkningen som - om jag uppfattat det hela rätt - hos samerna själva ligger fokus på renskötande samer, medan sjösamerna är en diskriminerad del av minoriteten. Det samiska är dock inte bokens fokus.
Det är en bra bok, lite långsam och lågmäld, trots att berättelsen egentligen är oerhört dramatisk. Suni Maria är ett utsatt barn, dels tillhör hon de fattiga och diskriminerade sjösamerna, dels blir hon tidigt moderlös - modern dessutom förändrad, elak, av sjukdomen under sin sista tid - och hennes far är en våldsam, oansvarig suput. Den enda som egentligen ser henne är Erik, ett grannbarn med uttalat psykopatiska drag, som som vuxen väl uppfyller kriterierna för antisocial personlighetsstörning. Eriks mor och far tar sig an Suni då hon förefaller vara den enda som i någon mån kan hantera Erik.
Svensson lyckas få fram komplexiteten hos sina karaktärer, ambivalensen, den kärlek Suni trots allt känner för Erik. Det samma gäller den eviga frågan "Men varför går hon inte bara?" - dock inte uttalat. Svensson skriver oss inget på näsan. Det bara finns där, outtalat, i det lågmälda. Det är väldigt lätt att förstå Suni, den situation hon har hamnat i och att känna fullt ut med henne, och detta utan att känna sig piskad upp på barrikaderna (om ni förstår vad jag menar).
Den här berättelsen hade kunnat skrivas på många sätt; det dramatiska hade kunnat blåsas upp eller misären, fokus hade kunnat ligga på det psykopatiska, på den utsatta kvinnan, på sjösamernas situation eller på mordet, den hade kunnat bli rafflande, en spänningsroman, en mordhistoria, en kärleksroman, en relationsroman... men Svensson fogar samman alla dessa trådar till en sammansatt väv med diskret schattering och mjuka övergångar. Jag tycker att han gör det väldigt bra. Vill man däremot hellre ha ett färgsprakande tyg med stora blaffiga mönster, så kanske man inte blir så förtjust i Blodgärning.
Tyvärr har man valt en inläsare som inte behärskar något ålderdomliga, om än allmänt förekommande och i högsta grad levande, ord. De jag för stunden drar mig till minnes är katekesen och ånyo, men det var många, många fler. Sådant stör min läsupplevelse oerhört. Jag förvånades storligen när jag googlade inläsaren och insåg att hon är skådespelerska. De brukar ha tillgodogjort sig avsevärda mängder text från varierande tidsepoker, text som omsatts i tal, och kan förväntas kunna sådant. Hon bör hålla sig till feelgood som utspelar sig i nutid och liknande. Väljer du mellan ljudbok och bok, så rekommenderar jag alltså den fysiska boken - eller e-bok, för all del.
En smakebit på søndag - För in de döda
Det dröjde bara ett år innan hans flickor dog av samma anledning. I sitt hus i Stepney förvarar han i en låst ask deras halsband av pärlor och korall, Annes läxböcker med hennes latinövningar. Och i förrådet, där de förvarar sina maskeradkläder till jul har han fortfarande vingarna av påfågelfjädrar som Grace bar i församlingens julspel. Efter spelet gick hon uppför trappan, fortfarande i sina vingar; frosten gnistrade i fönstret. Jag skall be mina böner, sade hon : hon gick ifrån honom, skrudad i sina fjädrar, och slukades av mörkret.
Och nu faller natten över Austin Friars. Låsreglar knäpper, nyckeln i låset klickar, den starka kedjan över dörrarna rasslar och den stora bommen faller över porten. Drängen Dick Purser släpper ut vakthundarna. De kastar sig ut och rusar kring, de snappar efter månljuset, de lägger sig under fruktträden med huvudena på sina tassar och öron som det rycker i. När huset är tyst - när alla hans hus är tysta - då vandrar de döda i trapporna.
Mantels språk är helt magiskt. Men det tar tid att läsa, för det är lite som att läsa poesi. Det går inte att snabbkoda av texten, man måste l ä s a orden, man måste falla in i rytmen.
lördag 26 juni 2021
Medan giftet verkar
... spådd att
...
Jag läste Medan giftet verkar i början av maj - jag har ju hamnat efter så förskräckligt igen med mitt bokdokumenterande. Sedan dess har jag klickat fram hans Svart som silver från Bokbörsen. Vi får se när tiden är mogen att ta sig an den. Förhoppningsvis ska det inte dröja tre decennier.
Veckans mening - vecka 25
Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. Vi bjussar på en mening från veckans läsning, en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp.
fredag 25 juni 2021
Klara och solen
Midsommardikt
Så mycket jag har tappat bort i denna malström där all energi går åt bara till att hålla huvudet upp och fötterna ner. Ingenting finns kvar, allt måste jag återerövra.
Plötsligt insåg jag att jag inte har lyssnat på Dagens dikt på mycket, mycket länge...
Och dagens dikt, denna midsommarafton, visade sig bli en stor upplevelse i det lilla formatet.
Dikten passar så bra idag och inläsningen är så fin. Och musiken är som vore den skapad just för denna dikt.
Pontus Plaenge läser, Ellika Frisell och Mats Edén spelar.
Hjärtdjur
Jag har inte läst Müller förut och trodde bestämt att hon skulle vara svår. I själva verket visade hon sig ha ett underbart språk och mycket humor och vara ganska lättillgänglig - nej, kanske inte för alla, så är det. Några citat ur boken hade jag med i Veckans mening (ja, jag fuskade och tog tre). Jag tycker att de, sammantagna, ganska väl belyser hennes stil.
torsdag 24 juni 2021
Helgfrågan vecka 25
Dags för helgfrågan från Mias bokhörna som denna vecka lyder:
Vad läser du i midsommar?
Jag ska läsa klart Jonas Eikas Efter solen och sedan börja på Hilary Mantels För in de döda. Om jag hinner - det beror lite på hur mycket knott det är, om jag står ut med att jobba i trädgården - ska jag påbörja Cold Comfort Farm av Stella Gibbons. När det gäller ljudböcker ska jag precis börja på Ann-Helén Laestadius Stöld.
Bonusfråga: Vad gör du för att vila upp dig i midsommar?
Jag har inte barnen. Det är den enda vila jag behöver; att slippa laga mat, duka fram, duka av, plocka i diskmaskinen, plocka ur diskmaskinen, handdiska, röja diskbänken, torka, torka, torka, börja om igen en timma efter att jag äntligen är klar och slippa tjata, plocka, tjata, plocka, tjata, plocka, tjata, plocka 24:7. Just nu är de jävligt billiga kan jag lova. Jag är så less, så less.
Kirke
Kirke är vacker, grym, magisk, poetisk, äventyrlig och samtidigt enkel, jordbunden och naturnära. Låt er för all del inte avskräckas av den andefattiga baksidestexten. Det är en underbar bok, en bladvändare som jag läste ut på knappt två dagar, och jag älskade den. En riktig Scyllabok (som förövrigt handlar även om Skylla; jag må dock säga att jag känner mig mer befryndad med Kirke än med henne) och för mig är den i mångt och mycket lik Hamnet, som boktyp. Delvis, kanske, för att jag känner mig så tilltalad och förundrad av Häxan, kvinnan som vandrar i skogen, i full kontakt med naturen med helandet i fokus och magiska förmågor (som kanske inte är så magiska egentligen). Både Kirke och Hamnet åker direkt in på 'Bäst 2021-listan'.
Och förresten har jag nu klickat hem inbundna ex av Circe, The Song of Achilles och Hamnet - ja, de engelska - som jag funderade på i förra inlägget. Ja, och så Piranesi (det är en faun på omslaget vill jag påpeka för den som har förmågan att se) 😃
Hamnet
Hett i hyllan #40
tisdag 22 juni 2021
Tisdagstrion - Huvudstäder
Westös genombrott och första boken i Helsingforssviten. Finns i läslistan (ni vet den där, allom bekanta, med typ tusen titlar)
tisdag 15 juni 2021
Tisdagstrion - Liten eller stor
När jag hade läst Moby Dick var jag alldeles till mig i trasorna. Jag googlade efter bilder på kaskeloter, tittade på YouTube-klipp på kaskeloter och klickade hem den här stora fina boken - som står oläst i hyllan. Jag ser hur som helst väldigt mycket fram emot att läsa den.
Jag läste den här i min ungdom och minns den som väldigt trevlig. Jag läste en del Steinbeck på den tiden, men inte Öster om Eden och Vredens druvor som jag läst först på gamla dar. De senare två är ju rätt tunga, men det jag läste av Steinbeck som ung minns jag som mustigt, charmigt, roligt och lite underfundigt. Jag borde verkligen läsa mer Steinbeck. Det finns en hel del på Storytel.
lördag 12 juni 2021
Veckans mening - vecka 23
Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. Dela med dig en mening från veckans läsning, en mening som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.
Sen som vanligt är jag, denna lördagens sista timma. Äldste sonen fyller 18 år idag och har firats, så jag tycker att jag har giltig orsak att vara en smula försumlig.
Du borde se på dig själv; enda gången du är helt och hållet lycklig är när du styckar kyckling.
Lät både lite roligt och lite makabert. Ur dikten Tomhet från Louise Glücks Meadowlands, som lär skildra hennes(?) skilsmässa, varvat med relationen mellan Odysseus, Penelope och Telemachos.
Jag brukar ju försöka läsa senaste årets Nobelpristagare. Tidigare har målet varit tre böcker av var och en, men av Glück hade jag bara planerat att läsa en. Nu är jag emellertid snart klar med den tredje. Ararat är den jag tyckt bäst om.
torsdag 10 juni 2021
Hett i hyllan #39
Den låter ju inte så oäven, trots allt. Jag gillar ju det där mustiga, myllrande lite burleska. Och Kocksgatan i sig har jag koll på. I min spröda ungdoms allra tidigaste år i hemtjänst fanns en "lokal" där. De kallades så, "lokal". Om man jobbade helger fick man per telefon en lista på de "pensionärer" - kallades de - som man skulle besöka. En del kunde öppna själva, de som inte kunde det hade sina nycklar placerade i tobaksaffärer, konsumbutiker och lite allt möjligt, och så fick man gå dit och hämta. En "lokal" var ett ställe dit man kunde gå och träffa andra, få lite fika och sitta och äta sin lunch. Där fanns en "värdinna" som höll öppet. Det har hänt en del på de här åren, ha ha.
tisdag 8 juni 2021
Tisdagstrion - Blommor, buskar & träd
(Och så skulle jag gärna bo ett tag i det där huset på omslaget).
lördag 5 juni 2021
Veckans mening - vecka 22
torsdag 3 juni 2021
Hett i hyllan #38
Den här boken måste rimligen vara ett utsorterat biblioteksex, helt ny och omärkt. Inte direkt vad jag brukar läsa, men låter den inte lite kul?
Tisdagstrion - Gult omslag
Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord och veckans tema är Gult omslag Jag är ju mäkta förtjust i Olga Tokarczuk. Kändes mer ...