Hett i hyllan utgår från Bokföring enligt Monika. Om de där böckerna som stått en halv evighet i hyllan, men som kanske förtjänar att plockas fram, dammas av och äntligen läsas.
Ytterligare en utrangerad biblioteksbok som stått i hyllan några år. Jag har naturligtvis lockats av att det rör sig om världslitteratur (får man väl ändå kalla det) och kopplingen till växtlighet både i omslagsbild och titel.
Långt nere i sydligaste Sovjet ligger en liten stat vid Kaspiska havet, turister kommer väl aldrig dit, och det är säkert lika sällan någon reser därifrån. Det är den Autonoma Socialistiska Sovjetrepubliken (ASSR) Dagestan som man egentligen inte vet någonting om - men när man har läst Fazu Alijevas Ett knippe mynta vet man en hel del, fascinerande ting om ett fascinerande land. I de kaukasiska bergen dröjer tusenåriga traditioner kvar, men det moderna livet tränger in, och eftersom Fazu Alijeva själv tillhör avarerna, en av folkstammarna i Dagestan, skildrar hon med djupaste inlevelse brytningen mellan gammalt och nytt. I tio berättelser om tio kvinnoöden ger hon en flammande färgrik bild av vild romantik, blodshämnd, oöverstigliga tabun och av kvinnor som trotsigt ger sig i kast med det gamla för att hävda sin rätt till frihet.
Som ni förstår har boken några år på nacken, den kom ut 1975. Jag, som inte är någon hejare på geografi, var tvungen att googla för att ta reda på att Dagestan ligger i dagens Ryssland. Jag har dålig koll på länderna som uppstod efter Sovjetunionens fall, för att inte tala om delstaterna.
Fazu Alijeva (1932-2016) var lärare, författare, poet, chefredaktör för tidskriften Dagestans kvinna och människorättsaktivist.
Jag har ytterligare en titel av Alijeva i hyllan - även den en het utrangerad biblioteksbok.
Okänd bok och författare för mig. Inte heller har jag koll på alla de länder som blev till när Sovjetunionen delades upp. Det blev så förfärligt många...
SvaraRadera