torsdag 3 juni 2021

Hett i hyllan #38


Hett i hyllan utgår från Bokföring enligt Monika. Om de där böckerna som har stått en halv evighet i hyllan, men som kanske förtjänar att plockas fram, dammas av och äntligen bli lästa.

I våra dagar är den stora 1800-talsförfattaren Bulwer-Lytton mest ihågkommen för Vril eller Den kommande rasen från 1871. Här skildras i enlighet med dåtidens intresse för exotiska utopier ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vrilkraften. Inte minst är Vril intressant för den kult den omgivits av långt efter att den skrevs. Olika grupper, från Madame Blavat­s­kys teosofer fram till ockultistiska nazister, tog den utopiska äventyrsromanen som en sann berättelse och sökte på allvar efter vrilkraften. Även Thomas Pynchon har grävt i den ihåliga jorden-teorin i sina romaner. KG Johansson har gjort den första moderna svenska översättningen av Vril.

Den här boken måste rimligen vara ett utsorterat biblioteksex, helt ny och omärkt. Inte direkt vad jag brukar läsa, men låter den inte lite kul?

3 kommentarer:

  1. Jag fastnar på hans namn... heter han verkligen allt det där 😮

    SvaraRadera
  2. Det här var intressant. Den blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  3. Känner inte till den boken.

    SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...