fredag 25 juni 2021

Hjärtdjur

 


"När ni skriver, glöm inte datum, och lägg alltid med ett hårstrå i brevet, sade Edgar. Om det inte finns något, vet man att brevet har öppnats." Den lilla gruppen vänner måste hela tiden akta sig för Securitatemännen i Ceausescus Rumänien. De vet aldrig när det är dags för nästa förhör, så det är lika bra att försöka göra det bästa möjliga av situationen. Med hjälp av språket, berättelserna och humorn försöker vännerna överleva det totalitära förtrycket. Herta Müllers poetiska stil med vågad och slående symbolik hittar samband mellan språket och världen där vi minst anade att de fanns. Romanen Hjärtdjur belönades med det prestigefulla europeiska litteraturpriset Aristeion 1995.

Hjärtdjur hade jag inplanerad i maj, då månadens språk var rumänska. Visserligen skriver Müller på tyska, men hon är ju från Rumänien och det var inte helt lätt att hitta lämpliga böcker. Jag hann emellertid bara börja på den före månadsskiftet, så den kom att bli junis första bok.

Jag har inte läst Müller förut och trodde bestämt att hon skulle vara svår. I själva verket visade hon sig ha ett underbart språk och mycket humor och vara ganska lättillgänglig - nej, kanske inte för alla, så är det. Några citat ur boken hade jag med i Veckans mening (ja, jag fuskade och tog tre). Jag tycker att de, sammantagna, ganska väl belyser hennes stil.

Jag tyckte om den här boken och tänker definitivt läsa mer av Müller. Till min glädje finns både Redan då var räven jägare och Andningsgunga som e-böcker på Storytel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans mening - vecka 37

  Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord :  Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fåt...