tisdag 29 juni 2021

Tisdagstrion - Skolämne i titeln

 

Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken. Denna vecka är temat alltså skolämnen.

Det var sannerligen inte lätt. Kanske det svåraste hittills (förutom sport, som jag dissade helt). Helst hade jag velat hitta skönlitteratur, som kontrast till "facktemat", men jag lyckades inte något vidare. 


 
Underbar bok! Och rolig är han också, Rovelli. Svindlande, magiskt... i något slags naturvetenskaplig bemärkelse då. För ibland kan ren fysik vara "andlig" och "magisk" nog.

I Sju korta lektioner i fysik guidar den italienska teoretiska fysikern Carlo Rovelli med beundransvärd klarhet läsaren genom de mest epokgörande genombrotten i fysiken under nitton- och tjugohundratalen. Denna lekfulla, underhållande och svindlande introduktion i modern fysik, som redan blivit en kioskvältare i Italien, förklarar den allmänna relativitetsteorin, kvantmekaniken, elementarpartiklarna, gravitationen, de svarta hålen, universums komplicerade struktur och människans roll i den märkliga värld som han beskriver.

Det här är en bok om upptäckandets glädje. Den för läsaren till gränserna för våra kunskaper: till de allra minsta trådarna i rymdens väv, tillbaka till världsalltets ursprung och in i vårt innerstas funktioner: Här i yttersta utkanten av vårt vetande, alldeles intill det okändas oändliga hav skimrar världens mysterium och skönhet, skriver Rovelli. Och det gör oss andlösa.Kärlekens geografi skildrar relationen mellan en författare och en sexton år yngre man som i sitt konstnärskap inspirerats av hennes Dagbok. Det är en berättelse om besatthet, om att leva i nuet, om åtrå, om förväntan, om rädslan att bli övergiven, om vänskap och kärlek.

Jag skulle gärna läsa Bouraoui, men jag känner mig lite tveksam till denna. Relationsromaner och kärlek är typ det mest ointressanta jag vet - förutom sport kanske.Jag vill slöjda fåglar! Jag köpte den här för att vi skulle få lite inspiration, jag och ungarna, när vi var uppe i buan. Inte fick jag upp dem. Och inte är jag varken konstnärlig eller kreativ själv heller, tyvärr. Men fortfarande: Jag vill slöjda fåglar!
(Det finns annat i boken också)

11 kommentarer:

 1. Jag var mer en språkperson i skolan. Naturvetenskapliga ämnen och praktiska saker som slöjd var inte min grej 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Fråga mig inte hur jag i slutändan hamnade där jag hamnade :)

   Radera
 2. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Jag visste väl att det fanns en bok som hette Kärlekens geografi! Men jag googlade aldrig. Nu fick jag veta vilken bok det var.

  SvaraRadera
 4. Du kom ju på bra titlar! Har inte läst någon av dem dock.

  SvaraRadera
 5. Sju korta lektioner i fysik verkar ju riktigt intressant. Jag skulle gärna vilja lära mig mer om de sakerna, men det måste vara på ett någorlunda lättförståeligt sätt :)

  SvaraRadera
 6. Kärlekens geografi lät lite intressant! :)

  SvaraRadera
 7. fina titlar. Kärlekens geografi står på min läslista

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...