måndag 3 februari 2020

Authors & Characters - Alexander


Authors & Characters utgår från Lyrans NoblesserBerätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Stressig dag med mycket fix runt ungarna, så sent omsider kommer här mina Alexandrar:

Ja, det måste ju bara bli Alexander McCall Smith eftersom jag - som bekant - fullkomligen älskar hans serie om Mma Ramotswe. Feelgood de lux! Men det är en synnerligen produktiv herre som har många strängar på sin lyra: flera andra serier, t ex Filosofiska söndagsklubben och Scotland Street 44, samt fristående böcker och barnböcker.

McCall Smith föddes 1948 i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe). Han påbörjade sin juristutbildning i Botswana och läste senare Zimbabwe och Skottland. Han är professor emeritus i medicinsk juridik vid universitetet i Edinburgh och har suttit i etiska rådet för Brittish Medical Journal (en av de största medicinska tidskrifterna).

Och efter att ha läst på en smula har jag nu uppmärksammat att han skrivit en serie som utspelar sig i Sverige(!) - Avdelningen för känsliga brott. Den skulle man kanske testa.

Titta här vad söt han är i sin kilt! :)


Alex (Alexander DeLarge) heter huvudpersonen i Anthony Burgess A Clockwork Orange - som jag måste erkänna att jag inte har läst.Stanley Kubricks film med Malcolm McDowell i huvudrollen har jag dock sett - för länge, länge sedan.5 kommentarer:

 1. McCall Smiths filmatiseringar gillar jag, den andra är den hemskaste filmen jag sett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, jag minns den där filmen så jäkla dåligt! När jag nu läste igenom vad den handlar om, så insåg jag att det slut jag minns uppenbarligen inte är det verkliga.

   Radera
 2. Jag borde kanske ge McCall Smith en ny chans. Jag fastnade inte när jag läste nån av böckerna om Damernas Detektivbyrå. Jag har läst Flickan som gifte sig med ett lejon av McCall Smith. Den kunde jag också vara utan.

  Jag har inte läst Anthony Burgess' bok, men Kubricks film har jag, liksom du, sett för lääänge sen.

  SvaraRadera
 3. Clockwork har jag länge tänkt att jag skulle läsa, men den är nog för hemsk för mig. Mma Ramotswe älskar jag också..

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...