måndag 24 februari 2020

Authors & Characters - Jenny


Authors & Characters utgår från Lyrans NoblesserBerätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Veckans namn är alltså Jenny och jag tar och vrider och vänder lite, som det står i instruktionen.

Jenny är en smekform av Jane, och Janet är diminutiv av Jane...

Janet Frame


Nyzeeländsk författare som torde vara mest känd för sin självbiografi i tre delar, Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från Spegelstaden. Hennes livshistoria är väldigt spännande. Själv har jag bara läst första delen, som jag tyckte väldigt mycket om, men det har hela tiden (ja, det var rätt länge sedan) varit min ambition att läsa de följande också. Jag har kommit så långt att jag har införskaffat en samlingsvolym, heja mig! Så här ser den ut:


Böckerna har filmatiserats av Jane Campion; En ängel vid mitt bord  kom 1990. (Och nu *host* inser jag att det var ännu längre sedan jag läste boken än jag trodde, för filmen hade inte kommit ut då :/  Någon mer som tar dryga trettio år på sig innan hen kommer till skott?)

Sjörövar-Jenny i Bertolt Brechts Tolvskillingsoperan.


Jag älskar den där sången!

Und das Schiff mit acht Segeln
Und mit fünfzig Kanonen
Wird entschwinden mit mir

Klassikern med Lotte Lenya:Och det måste ju rimligen vara denna text Bodil Malmsten tänkte på, även om hennes segel är sju och inte åtta.


Och här, längst ner, dit ingen orkat läsa, ska jag erkänna att jag varken läst eller sett Tolvskillingsoperan. Men jag har en gammal LP ute i förrådet med all musiken, från en tysk föreställning. Kan det vara värt något?


4 kommentarer:

 1. En samlingsvolym med verk av Janet Frame är det nog inte alla som har :)
  Dags att ta fram LP:n kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det! Och vad gäller LPn så har jag ingen fungerande skivspelare :(

   Radera
 2. gillar verkligen Malmstens BLogg-böcker, tack för andra tips.

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...