fredag 28 februari 2020

Winterdance: The Fine Madness of Running the Iditarod


Fueled by a passion for running dogs, Gary Paulsen entered the Iditarod - the eleven hundred and eighty mile sled-dog race through the Alaskan wilderness - in dangerous ignorance and with a fierce determination. For seventeen days, he and his team of dogs endured blinding wind, snowstorms, frostbite, dogfights, moose attacks, sleeplessness, hallucinations - and the relentless push to go on.

Jag hade nog förväntat mig en mer traditionell, allvarlig bok om att utmana elementen, försöka det omöjliga, men det här visade sig vara en rolig och ytterligt charmig berättelse. Gary Paulsen berättar sin historia med en rejäl portion självironi och mycket humor.

Paulsen har framförallt skrivit äventyrsberättelser för barn, bland annat Yxan, som jag kände väl igen när jag fick se en bild på omslaget. Den brukar finnas i hyllorna på loppisar. Efter lite googlande upptäckte jag också att det är han som har skrivit Six Kids and a Stuffed Cat som jag rätt länge tänkt lyssna på.


Jag hade aldrig hört talas om Iditarod innan jag lyssnade på boken och jag var naturligtvis tvungen att googla lite efteråt. Det visade sig att en norrman, Joar Leifseth Ulfsom, vann tävlingen 2018. Heja!


I början blev jag rätt störd på inläsaren som hade en hes och ansträngd röst, så där så att jag hade lust att skicka remiss till en logoped omedelbums, men jag vande mig. Jag var väl tvungen. En så charmig och rolig berättelse kunde jag ju bara inte missa. Rekommenderas!

Jag har haft boken på vänt en längre tid i min Storytel-hylla (ni vet jag och snö, is, Alaska...) men nu tog jag mig i kragen och lyssnade på den för Naturlig läsning, där "extremer" ingår.

Mer info om Naturlig läsning hos Fanny.

2 kommentarer:

  1. Åh det här låter som en bok jag skulle gilla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte allt på dig, både när jag lyssnade och när jag skrev inlägget :)

      Radera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...