lördag 22 februari 2020
Jag vill sätta världen i rörelse
Det är då rent förskräckligt vad dålig jag varit på att blogga ända sedan årsskiftet. Den här lyssnade jag klart på 17 januari enligt Goodreads.
Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.
Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.
Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.
Jo, nog var hon målmedveten och hade självförtroende alltid, den goda Lagerlöf - åtminstone om man får tro den här boken, och det får man väl. Redan som liten flicka verkar hon haft helt klart för sig vart hon skulle hän.
Jag kände inte till så mycket om Lagerlöf, bara att hon var lärarinna i botten, ska haft ett förhållande med Sophie Elkan, att hon bott i Falun, att hon köpte tillbaka Mårbacka på "gamla dar", att hon satt i Svenska Akademien och att hon fått Nobelpriset. Det är ungefär allt. Så det var trevligt att få sätta sig in lite mer i hennes liv och författargärning.
Sophie Elkans koppling till Nääs och att Lagerlöf brukade vistas där med henne, hade jag inte en aning om. Jag firade min barndoms midsomrar vid Nääs slott, så det var lite kul att få reda på. Jag blir generellt barnsligt förtjust när böcker handlar om platser jag känner till: Där har jag varit! Så det är kul att höra (det var en ljudbok) om Falun, där jag jobbar, och kul att höra om hur Lagerlöf, under sin tid i Landskrona, promenerade till Borstahusen, där jag varit med mamma för att besöka Karla konsthantverk. Och Stockholm kände jag förstås också igen mig i, där har jag bott större delen av mitt liv.
På Mårbacka har jag däremot inte varit, men jag har nu kollat upp att det skulle ta mig tre timmar att köra dit. Det borde jag försöka göra i sommar. Det kunde vara en trevlig utflykt.
Efter att ha lyssnat på boken har jag blivit riktigt sugen på att lyssna igenom Lagerlöfs noveller. Det finns en hel del på Storytel. Och Löwensköldska ringen och Mårbackasviten har jag haft på läsa-listan en längre tid. Av den förra har jag bara läst del 1 och del 3 - hur man nu lyckas med det - och jag vill läsa dem alla tre i följd. Mårbackasviten har jag varit nyfiken på sedan Vargnatt började skriva om den.
Och så fnular jag på om jag inte borde läsa Anna Nordlunds och Bengt Wanselius biografi Selma Lagerlöf : Sveriges modernaste kvinna också. Någon gång.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tisdagstrion - Domstolar och rättsväsende
Tisdagstrion utgår från Mina skrivna ord , och denna vecka vill Robert att vi presenterar böcker som handlar om Domstolar och rättsväsende...
Selma Lagerlöf var helt enastående. Alltid beredd att räcka en hjälpande hand. När någon kom till Mårbacka och frågade om han kunde få arbeta där, så fick han genast anställning, för Selma L resonerade som så att om han sökte arbete så behövde han det säkert också.
SvaraRadera