tisdag 5 januari 2021

Bäst 2020

Lustigt nog är de fyra första böckerna (först även här) jag läste under 2020 med på listan. En rivstart med andra ord. Men också lite svårt för resten av årets titlar att hävda sig. 


Ja, jag vet att jag tjatar, men Frankenstein i Bagdad är helt fantastisk. Läs den, för guds skull, gör det!Att inte den vann Augustpriset för bästa fackbok är mig en gåta. Inte ens nominerad. Obegripligt!Det första jag läste av Tokarczuk och jag blev glatt överraskad. Så lättillgänglig! Jag tyckte verkligen om stämningen i den här. Daghus, natthus har samma stämning, tycker jag, men eftersom det här var den första jag läste är det kanske den som gjorde störst intryck. Och nu när jag skriver detta inser jag hur mycket jag faktiskt tyckte om Löparna också. Tokarczuk anbefalles således.Sorokin är väldigt speciell, så även denna bok. Det var något med den som verkligen satte sig i magen. Fantastiskt omslag också.Jag läste flera böcker under året som handlade om Trojanska kriget. Alla var bra, men den här allra bäst. Underbar!En fantastisk bok. Inte underligt alls att Kadare prisats. Det här är första delen och andra, Den hårda vintern, planerar jag in 2021, för jag måste absolut läsa mer av Kadare.Och varför har jag inte sett till att läsa denna tidigare? Jag anade ju att den skulle vara väldigt bra. Ytterligare en klassiker. Jag ska fortsätta med Och de brände tistlarna, andra delen i serien om Magre Memed.Också en klassiker. Så himla bra! Missa den inte!Ja, det finns ju en orsak till att Hamlet är typ (väst-) världens mest kända drama. Den (det borde det vara, men det känns fel att skriva) är verkligen fantastisk. Och rolig också!Jag har läst många riktigt bra böcker inom utmaningen Naturlig läsning, men kanske var detta den allra bästa. Jag lärde mig väldigt mycket som jag inte kände till.Winterdance måste bli årets charmtroll. Rolig och just... charmig. Mycket charmig! Jag älskar självironin.Årets barnbok blir Snösystern. Ok, jag har väl inte läst så jättemånga, men den är underbar, magisk, och bilderna av Lisa Aisato är ljuvliga. Så fin! Jag läste den med min lilla Astrid, men hade lika gärna kunnat läsa den på egen hand.


2 kommentarer:

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...