torsdag 14 januari 2021

Hett i hyllan #30

     
Hett i hyllan utgår från Bokföring enligt MonikaJag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har verkligen inte den blekaste aning om hur denna bok hamnat i hyllan. Jag skulle mycket väl kunna lockas av att den belönats med Nordiska rådets litteraturpris, men så tjock... Jag är ju verkligen ingen vän av tegelstenar.


Halvbrodern är en storslagen tragikomisk släktkrönika som belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2002. Romanen följer fyra generationer under 1900-talet i Norge och koncentreras kring 50- och 60-talen.

Halvbröderna Barnum och Fred är olika som natt och dag: Fred är boxaren; tyst och skugglik, går sin egen väg, Barnum är konstnären; följsam och längtande, en tvivlare som hela tiden vill vara till lags.
Så plötsligt en dag försvinner Fred och blir borta i 28 år. Trots det är han alltid närvarande i Barnums liv och när Barnum en dag får veta att Fred har kommit tillbaka, rullas historien upp ...

"Berättelsen om Barnum och brodern Fred har en grundton av frånvaro, förlust och sorg men rymmer också försonande drag av humor, vänskap och dunkelt hopp", skriver Nordiska rådet i sin motivering.
Halvbrodern är såld i över 150000 exemplar i Norge. Sagt vid den norska utgivningen: Ett storslaget verk, hans bästa hittills. En tragikomisk roman för både underhållningsläsaren och den mer kräsne.

Förutom Nordiska rådets litteraturpris har den belönats med Bragepriset. Jag som trodde karln var dansk! Jag tror också att den finns som tv-serie. Förmodligen är den bra. Vi får se om jag orkar ge mig på dess 721 sidor.

3 kommentarer:

  1. Känner inte till den boken, men den låter ju intressant!

    SvaraRadera
  2. Hmmm, den verkar intressant. Jag är rädd att den kommer att hamna i min läslista trots sin tjocklek.

    SvaraRadera
  3. Den tycker jag att jag känner igen, men har ingen aning om varför. Släktkrönika låter intressant. Tragikomisk... ja, det kan gå åt vilket håll som helst.

    SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...