söndag 10 januari 2021

En smakebit på søndag - Guldsand

 

Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers! På Maris sida hittar du fler utdrag.

Hingsten fortsatte sina eskapader med stona som gick fritt omkring och betade i öknen, men för sin blinda brunst fick han plikta med skabb. Efter en av sina kärleksräder kom han tillbaka slokörad. Den lekfulla glimten i de stora ögonen var släckt och underläppen hängde mer än vanligt. Dämpad och tyst stod han still i det nakna landskapet och sa adjö till horisonten som dansade runt bland hägringarnas himmelska tungor, med moloken blick. 
Han skämdes.
Ukkhayyad märkte hans bedrövelse, men upptäckte inte orsaken förrän efter några dagar. Det var när han undersökte den glänsande pälsen samtidigt som han drog bort lotusträdstornar som fastnat i djurets vitbrokiga fäll och letade efter fästingar. I huden, under pälsen, hade sjukdomen fått fäste och inflammationen bitit sig fast. Han kliade honom med fingrarna; det gjorde ont och meharin* skrek av smärta.

* Mehari = fullblodskamel


Månadens språk är arabiska och Ibrahim al-Koni är tuareg från Libyen. Jag har tidigare läst hans Stenblödning, som jag tyckte mycket om. 

12 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Det var en obekant bok för mig, men jag tror aldrig jag läst något från Libyen.

  SvaraRadera
 2. Kamel... jag tänkte så klart häst... Så kameler heter också hingst och sto? Då har man lärt sig något nytt i dag också 🙂

  SvaraRadera
 3. Jeg har heller ikke lest noe fra Libya. Derfor setter jeg denne på skal-lese-listen. Jeg prøver å få lest litt fra land jeg ikke har lest fra før.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 4. Hoppas vet inte vad som hände med min kommentar?....minns inte vad jag skrev men har inte heller läst något om Libyen, än. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Gissade först på häst, men det var kamel, självklart, när vi nu är i öknen. Den här titeln finns faktiskt på mitt bibliotek. Kanske kan det vara en lite annorlunda upplevelse, gillar ju djur! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. Det var en ny författare för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. tack för läskig smakbit, Tranan har intressanta böcker.

  SvaraRadera
 8. Känner inte till den boken, men den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Stort tack för din smakbit. Skriver genast upp författares namn!

  SvaraRadera
 10. jag har läst Stenblödning och Gold Dust står i min hylla och förr eller senare blir den läst

  SvaraRadera
 11. tack för smakebiten! skulle jag sagt ockå

  SvaraRadera
 12. Den är med i nya numret av Karavan. Verkar intressant.

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...