söndag 24 januari 2021

En smakebit på søndag - Wolf Hall

 

Smakebiten utgår omväxlande från Astrid Terese på Betraktninger och Mari på Flukten fra virkeligheten och denna söndag är det den senare som står värd: Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers!

Kardinalens haka vilar i handen; han gnider ögonen med fingret och tummen. "Kungen kallade mig till sig imorse" sa han, "ytterst tidigt". 
"Vad ville han?"
"Ha medömkan. Och så dags. Jag besökte morgonmässan med honom och han pratade hela tiden. Jag älskar kungen. Gud vet att jag älskar honom. Men stundom sätts min förmåga till medlidande på hårda prov." Han höjer sitt glas och kisar över kanten. "Föreställ dig, Tom. Föreställ dig det här. Du är en man på nåt över trettiofem år. Du är vid god hälsa och åtnjuter god aptit, du lyckas tömma tarmen vare dag, dina leder är smidiga, dina ben bär dig och du är därtill konung. Men." Han skakar på huvudet. "om han bara ville ha nånting enkelt. De vises sten. Ungdomselixiret. En sån där skattkista full med guldstycken som finns i sagorna."
"Där man kan ta ut hur mycket som helst och det bara fylls på igen?"
"Just. Och förstår du, guldskatten har jag förhoppningar om, och elixiret och allt det andra också. Men var ska jag börja leta efter en son att styra riket efter honom?"

Jag har äntligen tagit itu med Wolf Hall som jag har haft på läslistan länge. Bra men inte helt lättläst. Extra knöligt blir det då all dialog markeras med » « istället för vanliga citattecken. Det stör mitt läsflyt. Jag tog mig friheten att byta ut dem mot vanliga i utdraget ovan, mest för att jag är lat och inte orkar krångla med ascii-kod.13 kommentarer:

 1. Enig i at den ikke var helt lettlest. Men jeg ble sugd inn i fortellingen. Har enda ikke lest den siste boken i triologien, men har lyst. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 2. såg filmatiseringen, men böckerna olästa i bokhyllan.

  SvaraRadera
 3. den boken tyckte jag jättemycket om. håller på med del två. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
 4. Har fortfarande inte läst boken trots att jag haft den i många år...

  SvaraRadera
 5. Inte läst den här serien, inte lockats, och ibland är det skönt att en inte vill läsa allt, men vem vet det kan ju ändra sig. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Den här boken har nog aldrig lockat mig, men jag har hört mycket om den i alla fall 🙂

  SvaraRadera
 7. Det var strongt gjort, jag blev totalt avskräckt när jag hörde att det var riktiga tegelstenar hon skrev, detta är den första delen. Vet inte om jag antar utmaningen en vacker dag, Tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. Jag har läst hela trilogin och det kräver både koncentration och uthållighet. Man blir belönad dock, bättre historiska romaner finn nästan inte. Du har fin läsning som väntar!

  SvaraRadera
 9. Jag har påbörjat den här, på engelska, en gång men kommit av mig just pga att den är lite tung. Men en dag ska den läsas!

  SvaraRadera
 10. Jag har faktiskt aldrig lockats av de här böckerna. Tror det både beror på genre och omfattning.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 12. Den finns oläst i min bokhylla. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. En väldigt intressant epok i engelsk historia.

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...