tisdag 26 januari 2021

Tisdagstrion - Cyklar, bilar & bussar


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat: Cyklar, bilar & bussar (och andra fordon)Jag älskar Philip Pullmans serie His Dark Materials / Den mörka materian och uppföljarserien The Book of Dust (jag vet inte vad den heter på svenska) - vem gör inte det liksom?! Det här är, som synes, del två och jag väntar otåligt på trean.Och finns det någon som inte älskar Berättelsen om Pi? Jag lyssnade på den och Johan Rabaeus inläsning är helt fantastisk; den hade jag inte velat vara förutan. (Räknas livbåt som fordon?)Jag har haft den här boken i hyllan i några år, men bara läst spridda dikter ur den, dikter som jag tyckt mycket om. Nu har jag plockat upp den och börjat läsa igen.

The act of dying
is like hitch-hiking
into a strange town
late at night
where it is cold
and raining,
and you are alone
again.

Suddenly
all the street lamps
go out
and everything
becomes dark,
so dark
that even the buildings
are afraid
of one another.


Det här är den första dikten jag läste av Brautigan, den som gjorde mig nyfiken på honom, och jag läste den på engelska. Det är något med den där första strofen som suger tag i mig, kanske för att jag känner till den känslan så väl. 


Jag hinner inte in och läsa era bidrag ikväll, trots att jag är väldigt nyfiken, men jag försöker besöka er i morgon.

15 kommentarer:

 1. Berättelsen om Pi är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 2. har försökt mig på His dark materials, men gått bet. Berättelsen om Pi gillade jag inte alls. men Brautigans dikt tycker jag mycket om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man på! Annars brukar vi väl ha hyfsat lik boksmak?

   Radera
 3. His Dark Materials har jag funderat på att se som TV-serie. Den typen av historia brukar funka bättre visuellt för mig 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett Guldkompassen som film, rätt ok, men inte som boken.

   Radera
 4. Berättelsen om Pi har jag bara sett filmen till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen har jag inte fått sett än. Jag hade DVDn men kom aldrig till skott. Nu har den gått vidare eftersom jag inte har något att spela den i längre.

   Radera
 5. Samma som Vargnatt, jag har bara sett filmen om Pi. Tack för tipset om Brautigan. Jag har aldrig hört talas om honom tidigare. Då har du hans dikter både på svenska och engelska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har bara den svenska på bilden. Jag måste ha hittat den engelska på nätet. Undrar om det inte var någon 'en dikt om dagen-sida', på engelska, för länge sedan.

   Radera
 6. Klart att livbåtar räknas :-) Jag ser också väldigt mycket fram emot att läsa Book of Dust (har inte läst nån av dem ännu, men älskar His Dark Materials). Har du sett att det finns en novell som handlar om Lyra och Pan som heter Serpentine?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?! Nej, det har jag inte sett. Måste genast kolla. Tack snälla för tips!

   Radera
 7. Berättelsen om Pi har jag läst och den var verkligen annorlunda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annorlunda på ett sätt som jag verkligen älskar :)

   Radera
 8. Inte läst dina. Tack för tipsen!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...