torsdag 21 januari 2021

Hett i hyllan #31


Hett i hyllan utgår från Bokföring enligt MonikaJag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter. I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas. På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet. En på samma gång fruktansvärd och underbar, skakande och oförglömlig historia. 

En utsorterad biblioteksbok som har stått i hyllan ett par år eller så. Jag tror att den är riktigt bra; den finns på en del listor har jag sett. Ytterligare en bok som inte blivit läst för att jag tycker att den är väl tjock. 518 sidor ligger den på.

Omslagsbilden är suddig på ett sätt som gör att jag får ont i ögonen. Annars brukar jag tycka om disiga, lite suddiga bilder, så jag förstår inte vad det är med denna som påverkar mig så.

3 kommentarer:

  1. Den verkar riktigt spännande. Jag tror att jag skulle vilja läsa den.

    SvaraRadera
  2. Tror inte jag känner igen vare sig titel eller författare, men Malaysia låter spännande.

    SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...