onsdag 6 januari 2021

Rotvälta

 

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Han skickades bort och familjen bröt all kontakt.

Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att ta hand om sin dementa mamma. I undersökningen av mordet på Olofs pappa kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.


Det här blev årets första bok. Det trodde ni inte om mig va? En deckare. Fast en deckare helt i min smak. Norrland och inte massa blod och utstuderad tortyr. Riktigt bra. Vann Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2020 och passar därmed in i utmaningen Prisat. Verkar vara första delen i en tänkt serie, Ådalen. Jag ska definitivt lyssna på nästa del när den kommer. Alsterdal har ju skrivit en hel del tidigare också, har jag sett när jag googlat. Hon har både vunnit (Låt mig ta din hand) och nominerats (Blindtunnel) för priset tidigare. Jag behöver deckare i år känner jag. Har tänkt att jag ska klämma lite Agatha Christie, Maria Lang och Sherlock Holmes. Och så lite nyare saker också - jag hoppas till exempel att 6:e delen i Åsa Larssons serie om Rebecka Martinsson kommer snart. Bara inte böcker i stil med 1793, som bara får mig att må dåligt.

6 kommentarer:

 1. Tror du jag skulle tycka om den? Jag kan inte bestämma mig för om jag vill läsa den eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte blodigt alls, som sagt, och inte så där gastkramande spännande. Mer åt Stina Jackson.

   Radera
 2. Den här verkar ju riktigt bra... Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Den här har jag reserverat och ser fram emot att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag att du får den snart :)

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...