torsdag 7 januari 2021

Hett i hyllan #29

 

Hett i hyllan utgår från Monika som skriver så här: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


En utgallrad biblioteksbok som inte stått alltför länge i hyllan, ett par år kanske. Jag antar att jag föll för det där med Marrakech eftersom jag så förtvivlat gärna skulle vilja åka till Essaouira, bo på riad och göra en avstickare till just Marrakech. Sedan är det ju allmänt trevligt med reseskildringar, tycker jag. 

Birgitta Edlund har under många år varit Dagens Nyheters korrespondent i en lång rad av världens oroshärdar, ofta som enda kvinna i en värld av män, och som sådan ofta med tillträde till människor och miljöer som nekats hennes manliga kolleger. Förutom i storstäderna Rom och Paris har hon bland annat bott och verkat i Israel, Libanon, Tunisien, Marocko, Sri Lanka. Hon har mött och intervjuat män som Khadaffi, Chaplin, Fellini, Willy Brandt. I tio kapitel bjuder hon här på en samling berättelser som alla griper in i varandra och som i överraskande, charmfulla, ibland otäcka, ofta humoristiska ögonblicksbilder berättar om de bisarra situationer som gärna uppstår vid mötet mellan två (eller fler) kulturer. Birgitta Edlund är värmländska, född 1943, och har under många år varit journalist och utrikeskorrespondent vid Dagens Nyheter. Hon debuterade 1996 med Från vår bar i Provence, illustrerad av maken Lennart Aschenbrenner. Hon är numera frilansande medarbetare i ett flertal tidningar och i radio. Hon delar sin tid mellan Stockholm, Provence och Värmland.


Riad al Madina i Essaouira. Tänk att få sitta på den där gården i kvällningen och läsa och dricka te!

6 kommentarer:

  1. Den här boken verkar intressant. Kul att du också är med i Hett i hyllan.

    SvaraRadera
  2. Kände inte till denna, men den verkar ju passa perfekt nu när man inte kan resa på riktigt.

    SvaraRadera
  3. Låter som en bok jag skulle gilla.

    SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...