tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

 

Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken. Veckans tema är: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Oj, det är väääldigt många böcker jag ser fram emot att läsa. Bland annat har jag klickat hem och sparat ner en del titlar som är kortlistade för Bookerpriset, som jag ser väldigt mycket fram emot, men jag väljer väl tre som redan nu är inbokade för oktobers TBR.Vinnaren av Women's Prize for Fiction 2021. Det var den bok på kortlistan som jag blev mest nyfiken på, riktigt nyfiken, och jag klickade hem den redan för ett par månader sedan; men inte har den blivit läst. Men nu djeflar!

Piranesi lives in the House. Perhaps he always has. In his notebooks, day after day, he makes a clear and careful record of its wonders: the labyrinth of halls, the thousands upon thousands of statues, the tides that thunder up staircases, the clouds that move in slow procession through the upper halls. On Tuesdays and Fridays Piranesi sees his friend, the Other. At other times he brings tributes of food to the Dead. But mostly, he is alone. Messages begin to appear, scratched out in chalk on the pavements. There is someone new in the House. But who are they and what do they want? Are they a friend or do they bring destruction and madness as the Other claims? Lost texts must be found; secrets must be uncovered. The world that Piranesi thought he knew is becoming strange.

Låter i allra högsta grad som något för mig, men jag förstår om den inte är för alla.


Su Tongs Mitt liv som härskare är en av de åtta i Årets världsböcker 2021. Jag har hittills bara läst fyra av dem, men är väldigt sugen på de återstående och hoppas att hinna med dem i år. I oktober är månadens språk dessutom kinesiska, så det passar ju bra att klämma den då. Översatt av Anna Gustafsson Chen, vilket borgar för hög kvalitet.

När Duanbai fjorton år gammal bestiger tronen minns han sin galne tjänares profetia: Olyckan ska drabba kungariket Xie. Barnsligt grym och oförmögen att regera får han snart se sin förgyllda värld läggas i aska. Tillsammans med den trofaste eunucken Svala tvingas han möta världen som vanlig man och blir så småningom ledare för Lindansarkungens resande cirkussällskap.Den här har jag sett lite här och där bland bokbloggarna och den har fått fina recensioner. Och visst låter det som något för mig. Jag har planerat att lyssna på den. Hoppas att inläsningen gör den rättvisa.

Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer.

Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?

Kvinnor jag tänker på om natten är dels reseberättelse, dels självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

13 kommentarer:

 1. Nyfiken på alla tre men speciellt på Piranesi!

  SvaraRadera
 2. Mitt liv som härskare verkar särskilt spännande

  SvaraRadera
 3. Kankimäkis bok blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 4. Kankimäkis bok blir jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
 5. Piranesi är bra. Den hade jag stort utbyte av. Kankimäkis bok har jag stoppat in i läslistan.

  SvaraRadera
 6. Kvinnor jag tänker på om natten är jag nyfiken på. Clarkes bok tittade jag på i bokhandeln förra veckan men drog slutsatsen att det nog inte var min typ av bok.

  SvaraRadera
 7. Kankimäki har jag skrivit upp efter tips från bokbloggar, jag har inte hunnit skaffa den än dock

  SvaraRadera
 8. de låter lockande alla tre. ett och två kände jag inte till

  SvaraRadera
 9. Kvinnor jag tänker på om natten är jag nyfiken på - den har dykt upp lite här och där på sistone. Piranesi vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
 10. Den tredje boken är den enda jag känner igen. Läst den har jag dock inte.

  SvaraRadera
 11. Piranesi är jag sugen på. Jag gillade verkligen hennes Jonathan Strange & Mr Norrell :) De andra två hade jag inte hört talas om, men blir nyfiken på.

  SvaraRadera
 12. Sistnämnda har man ju sett lite varstans, men de två andra var okända. Tack för tips!

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...