lördag 11 september 2021

Veckans mening - vecka 36

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp.

Rådgivande är Olov Kindberg som tidigare har föreslagit att lagen* ska döpas om till Lagen om behandling av farliga samhällsparasiter.

* Lösdrivarlagen

Lösdrivare var man om man inte hade någon försörjning, eller om man var prostituerad. Det ansågs inte som ett brott, i egentlig mening, då påföljden var tvångsarbete, som ansågs vara en behandling och inte ett straff.

Det mest stötande i betraktandet av prostituerade, tycker jag, är att man genom tiderna har ansett att män måste få utlopp för sin sexualitet, det är deras självklara rättighet (varför nödvändigtvis tillsammans med någon annan, kan man undra; det är ju inte direkt så att man är förvägrad orgasm bara för att man inte har en partner), samtidigt som de kvinnor som på grund av fattigdom, sjukdom och/eller hot och våld tvingats tillfredsställa deras behov anses vara brottsliga eller "farliga samhällsparasiter".

1963, året då jag föddes, dömdes fortfarande kvinnor till spinnhuset för prostitution. 10 kommentarer:

 1. Det är så sant det du skriver. Fast spinnhusen avvecklades väl på 1800-talet, eller vilket land är du född i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mer i överförd bemärkelse

   Radera
 2. Avhumanisering kallar jag det där. Något som idag drabbar utförsäkrade sjukskrivna i vårt avlånga land. Hur alla dessa människor (som de flesta betalat åtskilligt av löneinkomsten till arbetsgivaravgifter) klarar sig ekonomiskt idag beror nog på om de har anhöriga till hjälp eller ej. För de fiktiva hittepåjobben finns ju ej i dagsläget. Konstig situation. Tänk att det skulle bli just Socialdemokraterna som trasade sönder sjukförsäkringen. Lite otippat ändå. Men man slutar aldrig förvånas.

  SvaraRadera
 3. Apelsinflickor kallades de ... och bokfördes, med hälsokontroller ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'Apelsinflickor' kände jag faktiskt inte till

   Radera
 4. Läste den boken för något år sedan och den var verkligen intressant och hemskt frustrerande.

  SvaraRadera
 5. den här står i min hylla. endera dagen blir den nog läst också. Eva F. Dahlgren skriver bra tycker ja. läste Fallet Sigrid Gillner. den är väldigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, den kände jag inte ens till! Ska kolla upp.

   Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...