fredag 10 september 2021

De fyra årstiderna - höst

 

Jo men det funkade ju faktiskt med de tre böcker jag lottade fram för sommarläsning - även om Tobaksvägen drog in en bit i september - så jag fortsätter nu med hösten.

De framslumpade böckerna blir:

Ljudbok:

Tändstickan vill jag minnas att jag sparade ner efter att ha sett hos Vargnatt. Jag tror emellertid att det var innan hon hade läst den, och vad hon sedan tyckte minns jag inte. 

"Hur många gånger jag huggit in och slitit ut det böjda knivbladet ur hennes kropp vet jag inte, men jag är helt säker på att hon får precis vad hon förtjänar ..."

Ett barns kvarlevor flyter till ytan i stenbrottet utanför Örbyhus och skapar oroliga ringar på vattnet. Grundskolerektorn bryter ihop, gängledaren rustar för krig och på torget drar en främmande lyxbil blickarna till sig.

Konstnären Lo Karlberg blir gränslöst nyfiken på sanningshalten i bybornas skvaller samtidigt som någon otåligt iakttar dem alla ...

En spänningsroman om relationer, ryktets makt, krockande världar och inre mörker.


e-bok:


Någon som håller till här (Alguien que anda por ahí, 1977) är en novellsamling av Julio Cortázar, som den högerextrema militärregimen i Argentina (1976–1983) förbjöd. Noveller som Andra gången och Apokalypsen i Solentiname, handlar om vardagen med en terrorregim, där mystiska försvinnanden och våld var vardag. Men som alltid hos Cortázar ställs gränsen mellan fantasi och verklighet på sin spets. Chopins spöke dyker t.ex. upp i titelnovellen som revolutionär torped.

En novellsamling känns helt ok. Med denna får jag dessutom pricka av Argentina i utmaningen Jorden runt på 100 böcker, som det gått rätt segt med i år. 

Pocket


I sin flerfaldigt prisbelönta roman Att tro på mister Pip väver Lloyd Jones samman en stark, vacker och hypnotiserande berättelse som visar hur böcker kan förändra våra liv på de mest överraskande sätt.På en kopparrik tropisk ö, sönderslagen av krig och övergiven av nästan alla, finns en enda vit man kvar: den excentriske mr Watts. Han är föremål för öbornas nyfikenhet och hån, men då det inte finns någon annan som kan undervisa barnen på ön städar mr Watts upp i det förfallna skolhuset och börjar läsa för eleverna ur Charles Dickens Lysande utsikter.Så inleds denna sällsynta, originella berättelse om den otroliga styrka som fantasin kan erbjuda när den en gång väckts till liv. Medan skotten och bomberna ekar i bergen är trettonåriga Matilda och hennes kamrater fängslade av den föräldralöse Pips äventyr i den avlägsna staden London, en stad vars konturer snart kommer att bli mer verkliga än deras eget skadskjutna landskap. Men på en krigshärjad plats där även barnen tvingas använda sin uppfinningsrikedom för att överleva dagen kan fantasin också vara något provocerande och farligt.

Lloyd Jones är från Nya Zeeland, som jag därmed skulle kunna bocka av i Jorden runt på 100 böcker. Boken nominerades till Bookerpriset 2007.


Jo men det här känns väl som en rätt trevlig och lagom blandning böcker tycker jag. Buss på't!

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte jättemycket om Mister Pips!

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte berättelsen i Tändstickan var ganska spännande har jag för mig men hade problem med att komma överens med karaktärerna. Del två gillade jag bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det går för mig och karaktärerna.

   Radera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...