onsdag 15 september 2021

Veckans kulturfråga - Starka kvinnor

 

Jag har länge tänkt att jag skulle vilja hänga på i Veckans kulturfråga som utgår från Enligt O, men de få gånger jag har kommit ihåg det i tid, så har jag funnit frågan omöjlig att besvara. Men nu så...

Vilka kulturella verk av, med och om starka kvinnor vill du lyfta fram?

Ja, den här frågan visade sig vara lite svår den också, för nästan alla verk jag först kom att tänka på är skapade av män, även om de nu handlar om starka kvinnor. Och mycket annat än böcker har jag inte lyckats klura ut - sannolikt beroende på att jag inte har någon tv, i princip inte går på bio längre (här ges mest amerikanska storfilmer som jag inte är det bittersta intresserad av) och det var länge sedan jag kom mig till Stockholm för att se teater och dans - som för övrigt oftast har män som upphov.


Lagerlöf var väl en i allra högsta grad stark kvinna och jag tyckte om Anna-Karin Palms biografi över henne. Är det ok att ta med mytologiska starka kvinnor? Efter två och ett halvt millennium ger Miller "häxan" Kirke upprättelse. Jag älskade den här boken, men så är jag ju svag för grekisk mytologi och sagor generellt.


Jag är svag för dansaren och koreografen Virpi Pahkinen och har sett henne på Dansens hus - även om det var ett bra tag sedan. Jag vet inte om detta verk handlar om en stark kvinna direkt, men det ger i alla fall intryck av en stark kvinna.10 kommentarer:

 1. Selma Lagerlöf är alltid rätt svar! :)

  SvaraRadera
 2. bra val, vet inte vad som hände med Kirke... läste jag den? Kul med dansare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde komma ihåg den om du läst den :)

   Radera
 3. Har andra delen av Palms bok kvar oläst ...
  Virpi P har jag sett, hon är fantastisk.

  SvaraRadera
 4. håller med om Lagerlöf. Kirke håller jag på att läsa nu. Virpi Pahkinen har jag sett dansa. helt outstanding

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att se vad du tycker om Kirke. Ja, Pahkinen är verkligen något alldeles särskilt.

   Radera
 5. Kirke vill jag läsa! Vet inte varför jag inte gjort det ännu. Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog tid för mig också att komma till skott men jag är så glad att jag äntligen gjorde det.

   Radera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...