onsdag 5 januari 2022

Största läsupplevelserna 2021 #2

 

Fortsättning på Största läsupplevelserna 2021 och nu är det dags för de lite äldre böckerna. Men när jag sitter här och precis ska publicera inlägget, så ser jag att det är en ny bok med här. Hur vimsig får man bli liksom? McConaghy borde varit med i #1 och Miller här i #2. Jag kanske tar och ändrar det hela så att det blir rätt om någon vecka eller så...


 

Först i fjol tog jag mig an Wolf Hall-serien. Båda böckerna har stått i hyllan både länge och väl och jag hade hört mycket om dem redan innan de införskaffades. Det var väl tegelstensformatet som fick mig att dra ut på det, antar jag. Men tack och lov att jag äntligen kom till skott. Det är en helt fantastisk serie och det kändes förtvivlat tomt utan 'Cremuel' efter läsningen. De kräver en del, de här böckerna. Man läser dem inte snabbt - inte jag i alla fall - men de är värda den tid de tar. Spegeln och ljuset, del 3, väntar i hyllan. Den är ännu längre. Jag räknar med att klämma den i år. Jag lyssnade på den här boken som radioföljetong och jag tyckte att den var otroligt bra. Jag måste verkligen läsa mer av Szabo. Hon har den där förmågan att skriva fram en värld man kan kliva in i, som jag skrev om i förra inlägget.Cli-fi dystopi som jag tyckte var helt underbar. Lite japanska vibbar, och det är ju angenämt.
Ytterligare en cli-fi som var otroligt bra. Egentligen brukar jag värja mig lite mot dystopier. Det känns så tungt. Men visst läser jag en del - som synes. 


 

Jodå, nu har tant börjat lyssna på Game of Thrones på uppmaning från äldste sonen. Jag har dock inte sett serien. Och faktum är att jag tycker att den är jättebra. Det bästa jag läst i fantasyväg efter Sagan om ringen. Förhoppningsvis hinner jag lyssna på återstående delar under året. De är sanslöst långa, så jag tänker planera in dem när jag ska göra långresor.Det här var min andra bok av Mia Couto och jag är helt begeistrad. Jag tror att jag hade den förra med på topplistan det året. Efter att ha läst den här införskaffade jag alla titlar av Couto jag kunde hitta på Bokbörsen. En så himla fin - men ganska grym och otäck - bok som jag tyckte väldigt mycket om. Jag skulle verkligen vilja läsa mer av nyazeeländaren Lloyd.Detta är min andra bok av tuaregiske al-Koni och även i detta fall tror jag att den första, Stenblödning, var med på topplistan det året jag läste den. Fantastisk. Jag tror inte att det finns fler böcker översatta till svenska, så jag får läsa vidare på engelska. En ganska speciell bok i två delar av kroatiska Dubravka Ugresic. Första delen är i romanform och skildrar tre lite äldre kvinnor på resa, andra delen är ett slags genomgång av den slaviska häxan Baba Jaga, hennes olika namn och egenskaper i de olika slaviska länderna, hur hon skildras i sagorna och hur författaren har vävt in henne i romandelen. Låter inte särskilt upphetsande, men jag tycker att det var en enastående bok, uttalat feministisk och med ett slut som var så snyggt att jag bokstavligen började gråta (ja, ni vet hur känslig jag är). Jag måste absolut läsa mer av Ugresic.


Kyra Kyralina skrevs 1925 av rumänske Panait Istrati. Det är en mustig, äventyrlig roman med självbiografiska inslag som utspelar sig i östra Medelhavsområdet i slutet av 1800-talet. Jag var tvungen att klicka hem ytterligare fyra titlar av Istrati efter att ha läst den här.

4 kommentarer:

 1. Får se om jag lyckas komma i gång med Game of thrones-böckerna i år :) Jag har första i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dem jättemycket, men jag har ju inte sett serien, det har väl du.

   Radera
 2. Istrati har jag läst, finns mycket översatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hittade raskt en hel del. Fanns många ex på Bokbörsen.

   Radera

TBR december

  I december, när det är mycket julstökande, brukar jag hinna med att lyssna en hel del, men det behöver vara lättillgängliga saker. Det bli...