tisdag 18 januari 2022

Tisdagstrion - Mamma, pappa, barn

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken. Veckans ämne, Mamma, pappa, barn, var lätt men samtidigt svårt. Det är ju inte direkt ovanligt med böcker som på ett eller annat vis handlar om mödrar, fäder och/eller barn, men jag tyckte att det var lite knepigt med urvalet. Slutligen valde jag tre böcker jag läst i år.Mor och barn - och en far som är död (mördad). En fantastisk Pulitzerprisbelönad roman av Nobelpristagaren Toni Morrison. Inte alls svårtillgänglig.

 
 

 

Far och son - och en mor som har dragit. Serien om Joel av Henning Mankell, som jag fann av en slump via Storytel. Jag kan inte påminna mig om att jag hört talas om den innan. Del 3 och 4 nominerades till Augustpriset för ett antal år sedan. Denna månad har jag läst Pojken som sov med snö i sin säng. I februari ska jag läsa sista delen. En jättefin serie som jag verkligen rekommenderar. Och omslagen är ju underbara.


  


Barn med längtan efter mamma och pappa. Johan Rundbergs fantastiska serie om Månvind och Hoff. Mika och de andra barnhemsbarnen längtar förtvivlat efter en egen familj. Jag har läst sista delen, Dödsängeln, nu i januari.


Nej, ingen hel lycklig familj så långt ögat når, men i samtliga böcker finns längtan efter en. 

16 kommentarer:

 1. har lite problem med Morrison. men jag har Älskade i hyllan och har tänkt läsa den. Mankells och Rundbergs serier har jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker mig ha läst tidigare att det är just 'Älskade' som är riktigt bra, men att hennes övriga författarskap inte är så lysande direkt.

   Radera
 2. Morrisons bok blir jag nyfiken på. Jag har bara läst En välsignelse (A Mercy) av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En välsignelse kände jag inte ens till. Men jag ska erkänna att jag inte har någon koll alls på hennes författarskap.

   Radera
 3. Toni Morrison är aldrig fel. De andra har jag sett men de är lite fel målgrupp för mina elever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du kanske tillhör rätt målgrupp? :)

   Radera
 4. Mankells böcker kände jag inte till. Honom associerar jag bara med Wallander och de gillar jag inte. Hans Kinesen har jag också läst, men gillade inte den heller 😬

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte läst någon Wallander. Bara Comedia infantil och den tyckte jag jättemycket om.

   Radera
 5. Hade ingen aning om att Mankell har skrivit barnböcker också. Tack för det tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar ha haft många strängar på sin lyra, den mannen. Hade inte läst honom alls förrän jag i höstas förälskade mig i Comedia infantil.

   Radera
 6. De där böckerna av Mankell kände jag inte alls igen! Både Älskade och Rundbergs böcker är favoriter hos mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en tröst om inte ens en bibliotekarie kände till serien - fast ganska synd. Den förtjänar mer uppmärksamhet. Den är väldigt charmig, lite sorglig, med underbara karaktärer.

   Radera
 7. Jag tyckte väldigt mycket om "Älskade" - de andra böckerna är nya för mig men verkar intressanta

  SvaraRadera
 8. Älskade har jag läst och tyckt mycket om. De andra var nya för - tack för tips.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...