söndag 2 januari 2022

TBR januari

 

Dags för 2022s första TBR. Visst känns det lite speciellt att börja ett nytt år, trots att det egentligen inte är större skillnad mellan 31a december och 1a januari än mellan vilka två andra dagar som helst under året. 

Januari brukar alltid vara en bra läsmånad för mig, så jag hoppas att det ska funka med de planerade böckerna och e-böckerna, trots att jag brukar ha svårt att få till det med läsningen. Ljudböckerna brukar inte vara något problem. Åtta böcker (både Basho och Wijkmark är väldigt korta), två noveller och ett drama är det. 

Böcker


Dags att läsa senaste Nobelpristagaren. Jag har tre böcker väntande i hyllan och börjar med denna. Passar i Förkovran.Månadens språk är japanska och den här har jag länge velat läsa. Skriven på 1600-talet och passar även i Förkovran under 'Klassiker'.Kindred lottades som pocket i De fyra årstiderna. Jag tror att den kan vara riktigt bra.
Senaste vinnaren av Bookerpriset som alltså passar för Prisat. Jag köpte den faktiskt innan den vann. Har höga förväntningar på den. Hur länge har jag haft Toni Morrison på läslistan tro? 30 år? Kan kanske vara dags då va? Nobelpristagare, passar för Förkovran.Augustprisvinnare som har stått i hyllan i evigheter och som jag verkligen velat läsa under hela denna tid, men inte kommit till skott med. Passar för Prisat.


e-böcker


Första delen i Jernbaneeposet, som jag tänkte att jag skulle ta mig an i år. Kanske kan den räknas som svensk klassiker?Månadens novell av Lagerlöf blir denna.
Räv och jag är jag riktigt sugen på. Passar för Naturlig läsning.Månadens ryss blir denna novell av Bulgakov. Hinner jag med en Shakespeare också så får det bli denna. Den lär ju vara rätt antisemitisk, men så länge man är medveten om det och sätter det i ett historiskt perspektiv, så må det väl så vara.


LjudböckerFörsta delen i Ekmans svit Kvinnorna och staden.Jag tänkte äntligen ta mig i kragen och lyssna klart på Sandbergs trilogi om Maj. Det här är del 2.Jag har länge velat läsa Erdrich, som är en av de tolv författarna i Boktolvan. Jag börjar med denna, som vann Pulitzerpriset 2021 och därför passar även i Prisat.Egentligen hade jag tänkt välja Gaimans American Gods från Längst bak i läslistan, men så tyckte Åsa att jag absolut måste prioritera Kanada, då då gör jag väl det - som den lydiga tant jag är :)Sly har jag varit sugen på sedan jag såg den första gången. Ni vet jag och Norrland. Och nu har den gått och vunnit Svenska deckarakademins debutantpris också, och passar därför för Prisat.


Det här får bli månadens Sherlock. Jag kan ha läst den förut, men det må så vara. Det finns ett otal inläsningar på Storytel. Jag har tidigare lyssnat igenom smakprov på dem alla och jag vill minnas att det var denna jag fastnade för. Månadens Tove Jansson blir denna novellsamling. Är inte omslaget underbart?Tredje och (hittills) sista delen om Mika Månvind och Hoff. Del 1, Nattkorpen, vann som bekant Augustpriset.Himlacirkusen är del 3 i serien Hartmans magiska värld. Jag hittade den när jag letade efter en steampunk-bok till Kaosutmaningen 2021. För mig var steampunk en helt ny term (tack Camilla för att du bildar mig!) för en genre som verkligen lockar.Tredje delen i Mankells serie om Joel. Augustnominerades 1996 och passar därför i Förkovran.
4 kommentarer:

 1. Räv och jag hoppas jag att jag hinner läsa under året! :)

  SvaraRadera
 2. The Promise är jag sugen på att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den är riktigt bra. Ser fram emot den.

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...