onsdag 5 januari 2022

Veckans kulturfråga - vecka 1

 

Veckans kulturfråga utgår från Enligt O, som denna årets första vecka undrar:

Vilken för dig ny favoritförfattare upptäckte du 2021?

Först 2021 kom jag till skott med att läsa Hilary Mantel, som jag hört mycket gott om och vars böcker (tre av dem i alla fall) stod och väntade i hyllan. Jag har läst de två första böckerna i Wolf Hall-serien och jag tycker att den är helt fantastisk. Tredje delen är införskaffad och hennes självbiografi väntar också i hyllan.

 

Som en av årets sista böcker läste jag Dubravka Ugresics Baba Jaga la ett ägg. Jag tyckte att den var helt enastående - feminism de lux - och jag måste absolut läsa mer av Ugresic. Tre titlar finns som e-böcker på Storytel och jag ska försöka planera in någon av dem så snart som möjligt.


Det var ett par exempel. För fler får jag hänvisa till inläggen Årets största läsupplevelser #1 och #2 :)

9 kommentarer:

 1. Hall av Mantel och Ugrešić har jag sett filmatiserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller så tänker jag på en annan

   Radera
  2. Nja, Ugresic tvivlar jag på är filmatiserad. Wolf Hall däremot, förstås. Den skulle jag vilja se.

   Radera
 2. Någon gång ska jag våga mig på Mantels trilogi. Tror nästan att den kräver både semester och ett lässchema. Tack för tipset om Dubravka Ugresic. Låter mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kräver en del. Det är nästan så att man behöver läsa högt inne i huvudet, som poesi, man kan inte bara koda av, liksom.

   Radera
 3. Baba Jaga la ett ägg var en fantastisk boktitel. Ser man en bok med en sån titel i bokhandeln är det nog omöjligt att inte plocka upp den och läsa baksidestexten i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fann den bland utgallrade på bibblan och kunde förstås inte stå emot.

   Radera
 4. Jag gillade Ugresic! Men Mantel har jag faktiskt inte läst, de böckerna ser så himla tjocka ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också läst och gillat henne. Jo, det var väl det där med tegelstensformatet som fick mig att dröja så länge. Jag läser helst 200-sidorsböcker och det ska mycket till innan jag ger mig på något över 400 sidor :)

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...