måndag 25 november 2019

Authors and Characters - Christian


Authors and Characters utgår från Lyrans Noblesser. Må hända är hon upptagen med Augustgala ikväll?

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Christian Mørk


Dansk författare född 1966. Har skrivit ett tiotal böcker, bland annat Darling Jim som är en favorit. Bott större delen av sitt liv i USA, om jag förstått det rätt. Utbildad journalist och har också arbetat som filmproducent.


Jag borde läsa mer av honom.


Kristina i Utvandrarsviten


Här står hon staty i Duvemåla, med astrakanäpplet i handen. Åtminstone tror jag att statyn står där. Och här är hon, gestaltad av Liv Ullman, i filmen.Och av Stina Ekblad på Dramaten, i regi av Niklas Ek.


Och så Helen Sjöholm i ett stycke från Kristina från Duvemåla. Fantastisk tolkning!
Kärt barn har många uttolkare


6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Man får ju vrida och vända och tolka fritt och Kristina måste ju vara den kvinnliga varianten av Kristian/Christian :)

   Radera
 2. Visst är det svårt att hitta romanfigurer som heter Christian. Men jag kunde ju ha tänkt på att jag i mina egna romaner Skam och Synd har med en advokat som heter Hans Kristian Bergdahl.

  SvaraRadera
 3. Kristina var ju ett givet val för oss. Författaren har jag dålig koll på.

  SvaraRadera
 4. Darling Jim har jag läst. De tio härskarna provade jag sen också att läsa, men det gick inte så bra, läste aldrig klart. Konstiga och krångliga liknelser, om jag inte minns fel så var detta något jag i första hand irriterade mig på.

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...