måndag 18 november 2019

Authors and characters - Katarina


Authors & characters utgår från Lyrans noblesser. Denna vecka är namnet Katarina.

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.Katarina Taikon föddes i ett läger utanför Örebro 1932. Hela sitt liv kämpade hon för romernas rättigheter. I början av 60-talet skrev hon den självbiografiska boken Zigenerska. Då levde svenska romer fortfarande i tältläger och fick inte gå i skola. Själv lärde hon sig läsa och skriva ordentligt först som vuxen. 1982, endast 50 år gammal, drabbades hon av en hjärnblödning (vissa källor anger hjärtstopp) med så omfattande hjärnskador att hon aldrig återfick medvetandet. Hon dog 1995, efter 13 år i koma.

2012 kom Lawen Mohtadis biografi över Katarina Taikon: Den dag jag blir fri. Den står i bokhyllan, men jag måste erkänna att jag inte har läst den än.


Jag antar att de flesta av er har läst Katitzi-böckerna. Den första kom ut 1969. Då var jag sex år. Jag har försökt att leta fram ett omslag som jag känner igen sedan min barndom, men inte hittat något som känns riktigt rätt. Kanske var det ändå så här första Katitzi-boken jag läste såg ut.


Och egentligen är ju Katitzi en form av Katarina, berättelserna bygger ju på Katarina Taikons egna upplevelser, så jag skulle kunna ha henne som karaktär, men för att variera mig lite väljer jag en annan.
Catherine Barkley heter sjuksköterskan i Hemingways A Farewell to Arms (Farväl till vapnen). Det vill säga, hon är inte sjuksköterska, men det är så hon benämns i texter om boken. I själva verket är hon - ja vad? Jag lyssnade på den på engelska och jag skulle tro att hon är sjukvårdsbiträde eller något slags "barfotasköterska", snabbutbildad för kriget. 


Filmen från 1932 med Gary Cooper och Helen Hayes - det har gjorts flera senare. Jag måste erkänna att jag blev bestört när jag såg årtalet. Var Gary Cooper så tidig? Jag trodde att han var stjärna under mina föräldrars ungdom, och de är födda 1934 respektive 1936. När övergick egentligen stum- till ljudfilm? 1932 känns som stumfilm för mig, men det är antagligen helt fel. Jag får helt enkelt ta och läsa på. 

8 kommentarer:

 1. Första talkien brukar anses vara "The Jazz Singer" från 1927. Övergången till ljudfilm gick rätt fort efter det.

  SvaraRadera
 2. Katarina Taikon var ett utmärkt val!

  Charlie Chaplin gillade inte ljudfilmen. Hans karriär byggde ju på stumfilmen. Det fanns stumfilmsstjärnor som helt försvann när ljudfilmen kom. Det är ju en helt annan sak att kunna använda ord istället för de teatraliska överdrifter som ofta kännetecknade stumfilmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får mig att tänka på Singing in the Rain :)

   Radera
 3. roligt att du kom ihåg Taikon, kom inte ihåg förnamnet...

  SvaraRadera
 4. 13 år i koma! så förfärligt. har inte läst någon av dina mer än Hemingways A Farewell to Arms

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...