fredag 29 november 2019

Kura skymning


Jag måste ha hittat den på något bibliotek. Endera gratis, för fem kronor, eller som en i kasse för 25 kronor. Den är inte ens märkt.

När de förstod att hon var död började snön stilla falla och det skulle fortsätta att snöa i hundratjugosex dagar. Hennes vidöppna ögon täcktes under natten och man hittade henne inte förrän vid tjällossningen följande vår.

Två människor lever vid foten av ett fjäll, en tredje i staden en bit därifrån, nära varandra men utan att träffas. De delar en fruktansvärd hemlighet, en händelse som ödelade deras barndom. När märkliga saker börjar hända tvingas de att åter möta sitt förflutna. Medan våren övergår i sommar och en omöjlig värme rusar över fjället, drivs de tre barndomsvännerna på olika sätt allt djupare in i en längtan efter något som för alltid har gått förlorat. Kura Skymning är en berättelse som balanserar mellan vakenhet och dröm, en modern spökhistoria som sträcker sig långt bortom verklighetens gränser.

Hon var åtta år när hon dog. Det hann gå tjugoåtta år innan hon kom tillbaka.

Jag har verkligen varit sugen på att läsa den här, men dragit mig länge, eftersom jag är så förtvivlat lättskrämd. Till slut gav jag mig på den, då barnen var hemma och då jag var på väg till far i Stockholm. En vecka framåt med folk omkring mig dygnet runt och utan behov av att gå ut till uthusen i nermörkret.

I själva verket var den inte läskig alls. Spöken ja (eller?) men inte läskig. Inte på det viset.

Norrland, drömskt, spökigt, mystiskt. Vad händer egentligen?

Jag gillade verkligen den här och skickar den gärna vidare om någon är nyfiken. Vore kul om den kunde gå runt. Den förtjänar en större läsekrets än den uppenbarligen har. Skriv en kommentar om du är intresserad!


Det här var novembers Hyllvärmare

2 kommentarer:

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...